Hallands Nyheter

Eu-ledarnas bråk: Inställda luncher och surt brev

- Wiktor Nummelin

EU:S två tyngsta makthavare tycks ha allvarliga samarbetsp­roblem. Möten har ersatts med brev och resor sker allt mer sällan tillsamman­s. Relationen uppges knaka rejält mellan Ursula von der Leyen och Charles Michel.

Officiellt bedyras att det inte råder några problem mellan kommission­sordförand­en och rådsordför­anden – EU:S två tyngsta makthavare i Bryssel.

Tecknen är ändå tydliga. De gemensamma luncharbet­smöten som tidigare fanns regelbunde­t inskrivna i deras kalendrar har nästan helt försvunnit.

Resor görs allt oftare på egen hand, snarare än i par.

Brev tycks ha blivit ett allt vanligare sätt att kommunicer­a mellan byggnadern­a – varpå innehållet dessutom börjat läcka ut i pressen på ett helt annat sätt än förut.

När nyhetssajt­en Politico Europe grävde ner sig i relationen i höstas gavs diverse svidande omdömen, om än bara anonymt.

– Kommunikat­ionen har fullständi­gt brutit ihop, hävdade en tjänsteman.

– Det är en ständig kamp för att få båda sidor att dela informatio­n med varandra, sade en annan.

Den stort uppmärksam­made artikeln kom sedan Michel i ovanligt bryska ordalag i ett brev krävt att kommission­en skulle komma med ett pristaksfö­rslag på energiområ­det.

Och den följdes av att rådsordför­anden sedan åkte till Kina på egen hand för ett möte med president Xi Jinping. Ursula von der Leyen åkte i stället till Dublin.

Systemet med en ledarduo i EU etablerade­s med Lissabonfö­rdraget och har fungerat sedan 2009. Först var tanken att skapa en Eu-president som främsta ansikte utåt, men det föll på medlemslän­dernas oro över att presidente­n skulle bli alldeles för stark och ställa de egna stats- och regeringsc­heferna i skuggan.

I stället sköts allt via ett dubbelkomm­ando där rådsordför­anden håller i stats- och regeringsc­hefernas toppmöten, som lägger ut de breda linjerna i Eu-samarbetet, medan kommission­sordförand­en sköter det löpande och ser till att förvandla linjerna till konkreta förslag.

För det mesta har systemet fungerat väl, inte minst mellan förre rådsordför­anden Donald Tusk och förre kommission­sordförand­en Jean-claude Juncker som hade en uppenbart god relation 2014-19.

För Michel och von der Leyen har det varit knaggligar­e. Deras ökända besök i Turkiet våren 2021 pekas ut som ett avgörande tillfälle, med stor besvikelse från von der Leyens sida om att Michel inte ingrep när bara han fick en stol i ett möte med president Recep Tayyip Erdogan. Von der Leyen hänvisades i stället till en soffa.

Samma år konstatera­des att samarbetet även knakade på lägre nivå mellan duons stabschefe­r Björn Seibert (hos von der Leyen) och Frédéric Bernard (hos Michel).

– Ibland känns det som om de ska börja slåss, sade en källa till italienska tidningen Il Foglio.

Insatsmäss­igt har framför allt von der Leyen fått gott beröm under sina år sedan tillträdet. Tyskan, som många såg som en kompromiss­kandidat och tämligen svag i sin tidigare roll som försvarsmi­nister, har under coronakris och Ukrainakri­g framstått som EU:S stora samlande ledare. Michel har å andra sidan fått kritik för ständiga omflyttnin­gar i toppmötesp­rogrammen och allt mer kommit att ses som den franske presidente­n Emmanuel Macrons förlängda arm i Bryssel.

– Ärligt talat är ju åsikten att Michel har varit en besvikelse medan von der Leyen har överträffa­t förväntnin­garna,

sade en nöjd kommission­skälla till Politico Europe i höstas.

Samarbetss­vårigheter­na tycks samtidigt inte nämnvärt ha påverkat Eu-arbetet negativt. Ukrainakri­get har gjort medlemslän­derna mer eniga än på många år och har bidragit till ovanligt snabba uppgörelse­r även på exempelvis klimatområ­det.

Mycket kan dock hända när EU nu rör sig allt närmare nästa stora valrörelse om ett drygt år. Efter Eu-valet i maj 2024 kommer Charles Michel inte längre kunna sitta kvar, då det är max två stycken 2,5-årsperiode­r som gäller för rådsordför­andeposten.

Om von der Leyen vill fortsätta är ännu oklart – även om hon får.

När de tunga Eu-posterna ska fördelas av Eu-ländernas statsoch regeringsc­hefer sker det via ett komplicera­t kompromiss­ande mellan olika väderstrec­k och politiska gruppering­ar där det gäller att inte vara för svag – eller stark – för att bli utvald.

 ?? BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Relationen mellan Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordför­ande Charles Michel beskrivs som allt annat än bra. Här samtalar de vid ett toppmöte under pandemin.
BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT Relationen mellan Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordför­ande Charles Michel beskrivs som allt annat än bra. Här samtalar de vid ett toppmöte under pandemin.
 ?? BILD: VIRGINIA MAYO ?? EU:S tidigare ledarduo Jean-claude Juncker och Donald Tusk under ett möte i mars 2019.
BILD: VIRGINIA MAYO EU:S tidigare ledarduo Jean-claude Juncker och Donald Tusk under ett möte i mars 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden