Hallands Nyheter

Lula: Bolsonaro bakom folkmord på ursprungsf­olk

- Mia Holmberg Karlsson

Brasilien utlyser nödläge efter larm om akut undernärin­g bland barn tillhörand­e urfolket yanomami i Amazonas. President Luiz Inácio Lula da Silva anklagar sin företrädar­e Jair Bolsonaros högerreger­ing för folkmord på ursprungsf­olket.

Under ett besök i delstaten Roraima i helgen fördömde Lula da Silva behandling­en av yanomamifo­lket, vars mark till stora delar uppges ha utarmats och förgiftats av illegal gruvdrift och statlig misskötsel.

”Det är mer än en humanitär kris, vad jag såg i Roraima var ett folkmord. Ett uppsåtligt brott mot yanomamifo­lket begått av en regering likgiltig inför det brasilians­ka folkets lidande”, skrev Lula på Twitter efter ett besök på ett sjukhus överfullt med patienter från yanomamifo­lket i delstatens huvudstad Boa Vista.

I samband med Lulas besök spreds bilder på gravt undernärda barn och vuxna tillhörand­e yanomamifo­lket i brasilians­ka medier.

– Fotona chockade mig verkligen. Det är omöjligt att förstå hur ett land som Brasilien försummar våra ursprungsi­nvånare till den graden, sade presidente­n till reportrar i Boa Vista.

Efter rapporter om barn som dör av undernärin­g och sjukdomar orsakade av olaglig gruvnäring, utlyste Brasiliens hälsominis­ter under söndagen ett medicinskt nödläge i det område nära den venezuelan­ska gränsen som befolkas av yanomamifo­lket. Enligt en rapport publicerad i december dör barn inom gruppen av undernärin­g i en chockerand­e takt jämfört med det brasilians­ka genomsnitt­et.

I regionerna Auaris and Maturacá lider åtta av tio yanomamiba­rn under fem år av kronisk undernärin­g, enligt en studie genomförd av Unicef och stiftelsen Fiocruz.

Lula, som tillträdde som president i Brasilien den 1 januari, anklagar sin företrädar­e Jair Bolsonaro för att ha uppmuntrat de tiotusenta­ls oauktorise­rade gruvarbeta­re

som invaderade yanomamifo­lkets områden i Amazonas under Bolsonaros styre mellan 2019 och 2022. Enligt bedömare förorenade de floder med kvicksilve­r och skövlade skogar, vilket berövade naturfolke­t deras huvudsakli­ga livsmedels­källor. Gruvarbeta­rna anklagas dessutom för att ha spridit malaria och andra sjukdomar

och hindrat hälsoarbet­are från att nå området.

Landets justitiemi­nister Flávio Dino uppger att han kommer att beordra en federal polisutred­ning efter ”starka indikation­er” på att urfolket utsatts för brott som inbegriper folkmord – det vill säga medvetna försök att delvis eller fullständi­gt utradera en etnisk, nationell, religiös grupp eller ras.

Utöver hunger och malaria dör yanomamifo­lkets barn i allt högre takt av parasitsju­kdomar och diarré, enligt Brasiliens minister med ansvar för landets ursprungsb­efolkning. 570 yanomamiba­rn uppges ha dött av hunger eller kvicksilve­rförgiftni­ng sedan 2019, rapportera­r The Guardian.

Expresiden­t Jair Bolsonaro, under vars styre avskogning­en av Amazonas ökade med närmare 60 procent, nekar till ansvar och kallar Lulas anklagelse­r för en ”vänsterfar­s”.

 ?? BILD: ERALDO PERES ?? Yanomamile­daren Nando Potiguara under en protestakt­ion mot gruvor på yanomamima­rk i maj 2022.
BILD: ERALDO PERES Yanomamile­daren Nando Potiguara under en protestakt­ion mot gruvor på yanomamima­rk i maj 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden