Hallands Nyheter

”Hoppas vi får fler att spela handboll”

- Carl Göransson

Sverige lämnar nu handbollen­s huvudstad Göteborg för landets dito, med bara en stockholma­re bland spelarna i landslaget.

– Det känns väldigt roligt att få spela i Stockholm, det händer inte ofta, säger Lucas Pellas.

Det går visserlige­n ingen nöd på Blågult, som inför onsdagens Vm-kvartsfina­l i Tele2 arena har vunnit tolv raka mästerskap­smatcher.

Men det finns utan tvekan en outnyttjad potential i svensk handboll. Som faktarutan här intill berättar kommer en klar majoritet av landslagss­pelarna från Skåne och Västkusten, medan det enda bidraget från Sveriges största stad heter Lucas Pellas. Han är dessutom den av de 18 Vm-spelarna som växte upp längst norrut i landet.

Kanske kan handbollsf­ebern som råder få sporten att växa – och på sikt skapa landslagss­tjärnor från fler ställen i landet.

– Jag hoppas och tror det. Vi gör det ju ganska bra för tillfället och kommer långt i mästerskap, förhoppnin­gsvis växer handbollen i takt med det både i Stockholm och på andra ställen. Jag hoppas att fler börjar spela och testa handboll, det är det vi vill åt, säger Pellas.

Han spelade sina ungdomsår i BK Söder och Hammarby, som han sedan lämnade för Lund och Lugi. Därifrån gick flytten till franska

Montpellie­r, där han varit sedan 2020.

– Mycket handlar om kultur och det ser man också i handbollsl­igan, där det bara finns ett Stockholms­lag (Hammarby) men massor av lag från Skåne och Göteborg.

Nu känns det extra stort för Lucas Pellas att få komma hem till Stockholm och för första gången i karriären spela landskampe­r där. Till råga på allt inför storpublik på Tele2 arena, som har en publikkapa­citet på minst 22 000 under finalvecka­n.

– Man blir bara glad att det är så stort intresse, ofta är ju anledninge­n att vi inte spelar där att handbollsi­ntresset i Stockholm inte är jättestort, säger han.

– Förhoppnin­gsvis kan vi fortsätta bjuda på den fina handboll som vi har gjort hittills i VM.

Efter tågresa från Göteborg på förmiddage­n fick de svenska spelarna bekanta sig med matcharena­n under ett träningspa­ss på måndagskvä­llen – då också matchen mellan

Danmark och Egypten avgjorde vilket av lagen som väntar Sverige i Vm-kvarten.

– Det är klart att Danmark på papperet är ett bättre lag, men Egypten är också väldigt bra och otroligt fysiska, säger Pellas.

– Ska vi ta oss så långt som vi vill måste vi ta oss an många bra lag. Vi får helt enkelt ta det som det kommer.

 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Lucas Pellas är handbollsl­andslagets ende stockholma­re.
BILD: ADAM IHSE Lucas Pellas är handbollsl­andslagets ende stockholma­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden