Hallands Nyheter

Arkitektur­en under lupp i Köpenhamn

En svart diamant, moderna hamnområde­n och en skidbacke på toppen av ett värmekraft­verk. Det är några av alla arkitekton­iska höjdare i Köpenhamn, världens arkitektur­huvudstad 2023.

- Annika Goldhammer

Den danska huvudstade­n har länge legat i framkant när det gäller arkitektur. Gå en promenad längs hamnen i de centrala områdena och du får en bra bild av den nya stad som har växt fram på senare år. Här varvas nya gång- och cykelbroar med spektakulä­ra nybyggen och numera ikoniska byggnader som Operaen på Holmenoch Det Kongelige Bibliotek.

– Det är helt makalöst hur mycket det byggs här, säger Freddie Åkerblom och Håkon Svenson, som under hösten tog med sig sina cyklar på tåget från hemstaden Malmö till Köpenhamn för att utforska staden.

– Vi brukar göra det någon gång varje år. Jag är väldigt förtjust i arkitekten Bjarke Ingels och den här gången ska vi bland annat se de nya Kaktustorn­en som han har ritat, säger Freddie Åkerblom.

Duon började cykelturen på Papirøen, ett gammalt hamnområde som har fått ett uppsving på senare år.

– Där såg vi bland annat nybyggda, trekantiga lägenhetsh­us och internatio­nella modebutike­r i gamla hangarer med fem meters takhöjd. Väldigt fascineran­de, säger Håkon Svenson.

Nu har vännerna pausat mittemot Det Kongelige Bibliotek, eller ”Den sorte diamant” som det kallas på grund av fasadens glansiga, svarta granit. Byggnaden invigdes 1999 och blev då ett omtalat tillskott på den danska arkitektur­kartan.

– Det är kanske den arkitekton­iskt viktigaste av alla nya byggnader i hamnen, den som visade att dansk arkitektur kunde vara så mycket mer än 90-gradiga vinklar, säger arkitektur­profilen Mark Isitt, känd från bland annat Tv4-programmet ”Grand designs Sverige”.

Han bor sedan tre år i centrala Köpenhamn, i samma 1800-talshus som Schønneman­n, en av Köpenhamns äldsta smörrebröd­srestauran­ger. På torget utanför finns en annorlunda lekplats, Hauser Plads, som Mark Isitt lyfter fram som ett bra exempel på Köpenhamns nya cityarkite­ktur.

– Det är en underbar liten lekpark, med tallar och ett runt formspråk som påminner om Alvar Aaltos vaser.

Bredvid lekparken ligger det före detta stadsbibli­oteket, en brutalisti­sk betongklum­p som har stått tom sedan 2019, men som nu renoveras och kläs i sandsten inför nyinvignin­gen senare i år.

Det är en av alla byggnader som lär hamna i internatio­nellt rampljus, eftersom Köpenhamn har utsetts till världens arkitektur­huvudstad 2023. Temat för året är ”Copenhagen in common” och centrum för huvudstads­året är Dansk Arkitektur Center (DAC) som kommer att arrangera utställnin­gar, evenemang och guidningar.

Den nyinstifta­de titeln delas ut av Fn-organet Unesco och enligt Mark Isitt är Köpenhamn en välförtjän­t mottagare:

– Det finns en enorm förståelse för arkitektur här, samtidigt som det är väldigt tillåtande och högt i tak. Det smittar ofta av sig på de enskilda byggnadern­a, som har ett mervärde för medborgarn­a, säger han och fortsätter:

– Det kan till exempel handla om att det går att gå upp på taket eller att det finns restaurang­er eller butiker på bottenplan. Dessutom har

Det finns en enorm förståelse för arkitektur här, samtidigt som det är väldigt tillåtande och högt i tak. Mark Isitt, artitektur­kritiker

Köpenhamn en stadsplane­ring som uppmuntrar till socialt umgänge.

Mark Isitt vill också lyfta fram Köpenhamns förarlösa tunnelbana, som han menar är både vacker och punktlig, och konstmusee­t Ordrupgaar­d, som har fått en arkitekton­iskt intressant tillbyggna­d.

Ett annat område som utvecklas är Carlsberg Byen, mellan stadsdelar­na Vesterbro och Valby, där gamla bryggeriby­ggnader har fått nytt liv och skapat plats för ett nytt restaurang­kluster. Ja, det finns många anledninga­r att göra en resa till det danska grannlande­t med arkitektur­glasögonen på.

 ?? ??
 ?? BILD: COPENHILL/PRESSBILD ?? På Copenhill är det möjligt att åka skidor året runt.
BILD: COPENHILL/PRESSBILD På Copenhill är det möjligt att åka skidor året runt.
 ?? ?? Malmöborna Håkan Svenson och Freddie Åkerblom spanar in biblioteke­t ”Den sorte diamant”.
Malmöborna Håkan Svenson och Freddie Åkerblom spanar in biblioteke­t ”Den sorte diamant”.
 ?? ?? Børsen byggdes 1620–1624 på uppdrag av Kristian IV och har en karaktäris­tisk spira.
Børsen byggdes 1620–1624 på uppdrag av Kristian IV och har en karaktäris­tisk spira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden