Hallands Nyheter

Vårat energisyst­em är ett utav de bästa som finns i världen

Elpriset sjönk 2020 när Ringhals 2 hade stängts.

-

Svar

på ”Högsta elspotpris­erna någonsin”

Energi. Mats Dahlbom anser i sin senaste insändare att debatten om elpriser “hamnat i gamla hjulspår” efter att själv just kört i desamma. Saker som är felaktiga blir inte riktiga bara för att de körs ännu en gång i samma spår.

Det stämmer att det svenska elspotpris­et, som 2022 var Europas lägsta, ändå var det högsta någonsin. Detta beror på att elpriserna i hela Europa var de högsta någonsin vilket i sin tur beror på att priserna på fossila bränslen var de högsta någonsin. Detta faktum undviker Dahlbom att ta upp. Dahlbom illustrera­r däremot tydligt det jag påpekat, att elpriset sjönk 2020 när Ringhals 2 ständges ner.

I diagrammet här ser vi elspotpris­et i Sveriges och Norges sydliga elområden (SE4 och NO2) och Frankrike 2019 jämfört med 2021. Notera hur de svenska och norska priserna i början av -21 ligger som under -19 men hur de ”sticker iväg” i maj och senare. I Frankrike börjar uppgången något tidigare. Vilket annat land som helst i Europa skulle visa exakt samma mönster med prisuppgån­g från försommare­n -21 då fossilpris­erna började stiga. Och under -22 blev det ännu värre med upp till 15-20 gånger högre naturgaspr­is än i början av -21. Det är kopplingen mellan priser på naturgas (och kol) och priset på fossilkraf­t som förklarar prisuppgån­gen på el i hela Europa.

Dahlbom är envist fast i föreställn­ingen att ”Sverige är hårdnackat emot att ändra på systemet” hur el prissätts. Detta trots att vi alla vet att partierna S och V, som nu represente­rar ca 45 procent av väljarkåre­n, har förslag på förändring­ar och att dessutom SVK infört en modell där aktörer kan göra prissäkrin­gar i s.k. Epad-långtidsav­tal. Vidare har C föreslagit att SVK ska få i uppdrag att göra upphandlin­gar av kraftvärme för att pressa ner elpriset. Så nej, Sverige är inte hårdnackat mot förändring­ar av prissättni­ngen på el. Andra Eu-länder har redan infört olika former av elprisregl­ering. Så nej, EU är inte heller hindret. Det är nog det politiska högerfälte­t i Sverige som inte vill erkänna att marknaden visar att den inte klarar att ha en rimlig elprismode­ll för Sverige som är det land i Europa som har störst överproduk­tion av el, 20 procent över vår elanvändni­ng, och nästan ingen fossilkraf­t! Dessutom har vi ju en rekordstor och ökande elprodukti­on.

Det är tydligt att Dahlbom inte kan släppa tanken på att el är som bilar och jämför atomer i sin Golf med en Rolls Royce. I stället för atomer i bilkarosse­r ska Dahlbom fundera över bensinen i Golfen och Rollsen. Exakt samma innehåll och molekyler i båda tankarna. Punkt.

Vad gäller frekvensre­glering med hjälp av bland annat kolkraft så är det så att våra grannlände­r Danmark, Tyskland, Polen, Finland och Baltikum alla har kolkraft och vi är ihopkoppla­de i ett gemensamt nät med dessa länder. Därmed bidrar kolkraft till frekvensre­gleringen i Norden.

Vi har nu ett högaktuell­t exempel på hur kärnkrafte­n inte klarade av att vara den stabila grunden i nätet när det nyligen blev fel i ett ställverk som orsakade ett spänningsf­all och att nätfrekven­sen störtdök. I stället för att “hålla ställninga­rna” så fick Forsmark nödstoppa två reaktorer och de blev därmed en del av problemet som gjorde stora delar av Stockholms­området strömlöst.

Slutligen ser vi hur Dahlbom fortfarand­e inte vill kännas vid sin oro över förluster för vissa vindkrafts­bolag och hur det kan påverka vindkrafts­utbyggnade­n för att möta det av Dahlbom själv påpekade stora framtida elbehovet. Samma djupa hjulspår igen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Det är nog det politiska högerfälte­t i Sverige som inte vill erkänna att marknaden visar att den inte klarar att ha en rimlig elprismode­ll för Sverige, skriver debattören.
BILD: PRIVAT Det är nog det politiska högerfälte­t i Sverige som inte vill erkänna att marknaden visar att den inte klarar att ha en rimlig elprismode­ll för Sverige, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden