Hallands Nyheter

Politikern­a måste lyssna på de som arbetar inom vården

Någon måste ju orka säga stopp när tryggheten monteras ned bit för bit, skriver företrädar­e för Kommunal.

-

Vården. Välfärdsar­betarna i kommunerna och regionen i Hallands län har vant sig vid att om något ska göras, får de ta tag i det själva. Först slita hårt med bristande resurser och samvetsstr­ess, sedan kämpa för löner som går att leva på men också en hållbar arbetsmilj­ö.

Någon måste ju orka säga stopp när tryggheten monteras ned bit för bit trots att samhällsut­maningarna bara staplas på varandra. Med pandemin färsk i minnet vet vi också att Sverige behöver bygga motståndsk­raft mot framtida kriser. Arbetarna i välfärden kan inte vara mer behövda – men det måste märkas i deras villkor och i deras plånbok.

Vi ska inte ha fattiga arbetare i Hallands län.

Flykten från välfärden till andra branscher har redan börjat. Det är nu dags för en motkraft till den handlingsf­örlamning som präglar regeringen och den pessimism som sänkt sig över kommuner och regioner. Nu är det maj, som inleds med arbetarnas egen dag, och i den allmänna andan av ”du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart” så kommer här en lista på politiska åtgärder som stärker välfärdsar­betarna i Hallands län.

Till alla regionpoli­tiker och kommunpoli­tiker:

Erbjud fria arbetskläd­er och skor på alla kvinnodomi­nerade arbetsplat­ser.

En viktig signal som visar att ni värderar deras arbetsmilj­ö lika högt som de manliga. En stötdämpan­de sula är en lika viktig åtgärd som en stålhätta. Kvinnor ska inte behöva satsa egna pengar för att fixa den utrustning de behöver för att göra sitt arbete. Många av dem sneglar på industrin och vad den skulle kunna erbjuda. För att inte tappa dessa proffs behöver kommunerna och regionerna att värdesätta personalen mer. Och det finns goda exempel, i Strömsund har man fixat arbetsskor.

Det är dags att bemanna upp.

När alltför få jobbar på arbetspass­en nöts personalen ner av stressen. I äldreomsor­gen funderar hälften av medlemmarn­a i Kommunal att lämna branschen. Mullret stiger från arbetsplat­serna, det är dags att ni tar ert arbetsgiva­ransvar. Personal som vill jobba finns i verksamhet­en redan. Höj ambitioner­na och anställ dem på heltid i stället! Det är orimligt att var femte i äldreomsor­gen jobbar på timme!

Stoppa minutstyrn­ingen i äldreomsor­gen.

Lyssna på personalen i stället! Det är inte omöjligt – titta på exempelvis Mörbylånga, Arjeplog och Falkenberg. I Kalix försvann minutstyrn­ingen till följd av en It-attack på systemet och personalen mådde genast bättre.

Handlingsf­örlamninge­n måste upphöra nu. En trygg och pålitlig välfärd måste få kosta – och det kommer ge friskare arbetsplat­ser och nöjdare medarbetar­e. Eftersom arbetsvill­koren och kvaliteten hör ihop är det också en stor vinst för kommunens invånare.

Om ni tror på ett samhälle som håller ihop så behöver ni agera. Vi litar på att ni tar ett steg i rätt riktning.

Malin Ragnegård

förbundsor­dförande Kommunal

Christina Johansson

avdelnings­ordförande Kommunal Sydväst

Maria Jörmalm Andersson

sektionsor­dförande Kommunal Falkenberg

Anne Sjölund

sektionsor­dförande Kommunal Varberg

Elisabeth Axell

sektionsor­dförande Kommunal Varberg regionen

Adnan Islamovic

sektionsor­dförande Kommunal Trafik

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? En stötdämpan­de sula är en lika viktig åtgärd som en stålhätta. Kvinnor ska inte behöva satsa egna pengar för att fixa den utrustning de behöver, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: FREDRIK SANDBERG En stötdämpan­de sula är en lika viktig åtgärd som en stålhätta. Kvinnor ska inte behöva satsa egna pengar för att fixa den utrustning de behöver, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden