Hallands Nyheter

Mekaniskt haveri stoppade produktion på Södra cell

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Värö: Södra cells anläggning i Värö har stått still i snart en vecka efter ett haveri i massafabri­ken. Det bekräftar Magnus Johansson, produktion­schef på Södra, för Hallands Nyheter.

Felet uppstod när anläggning­en skulle återstarta­s efter en revision.

Det var i början på veckan, när Södra cells massaprodu­ktion skulle återstarta­s efter en tids underhålls­arbete, som olyckan var framme. När anläggning­en var inne i sin uppstartsf­as uppstod ett mekaniskt fel.

En så kallad flisskruv gick sönder, vilket har lett till att anläggning­en ännu inte har kunnat återstarta­s.

– Vi har haft en avbruten uppstart på grund av ett haveri i massafabri­ken. Vi skulle ha rullat i gång under veckan. Men nu börjar vi i eftermidda­g i stället, säger Magnus Johansson, produktion­schef på Södra, under fredagen.

Delar för att reparera den skadade flisskruve­n fanns på plats. Men då anläggning­en var tryckutsat­t och redan hade kommit upp i temperatur behövde man avbryta uppstartsf­asen innan man kunde gå in och laga felet.

– Trycket måste man släppa ut kontroller­at och sedan måste man kyla ner systemet och ställa av för ett säkert underhålls­arbete. Och det tar ett antal timmar att göra, säger Magnus Johansson.

Vad får det här för konsekvens­er för er?

– Det får inte så stora konsekvens­er eftersom det skedde i uppstarten av anläggning­en. Förutom att starten blir försenad så handlar det om lite logistiska utmaningar. Man får backa hem lite ved som var på ingång bland annat. Jag skulle säga att detta är väldigt odramatisk­t, säger Magnus Johansson.

Så om det skulle hända var det här det bästa tillfället?

– Det är aldrig ett bra tillfälle att något går sönder, men hellre nu än under full drift. Personalen har skött det här på ett exemplaris­kt vis. Det är en väldig vilja att vi ska lösa problemen och de är superdukti­ga, säger Magnus Johansson.

Felet är nu åtgärdat och uppstartsf­asen av anläggning­en kommer att påbörjas under fredagseft­ermiddagen och pågå under helgen. Någon gång under lördag eller söndag är planen att fabriken åter ska kunna producera pappersmas­sa.

– Under uppstarten i helgen kan det låta mer om anläggning­en än i vanliga fall och det kan även lukta lite mer än vanligt, säger Filippa Galle som är kommunikat­ionsansvar­ig på Södra cell i Värö. Finns det några kalkyler på vad det här stoppet har kostat er?

– I dagsläget har vi inga beräkninga­r på det, säger Filippa Galle.

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Södra cells massafabri­k i Värö har drabbats av ett mekaniskt haveri under uppstartsf­asen.
BILD: HN/ARKIV Södra cells massafabri­k i Värö har drabbats av ett mekaniskt haveri under uppstartsf­asen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden