Hallands Nyheter

Hallandsdu­o åtalas för grov misshandel

- Carl Liliebäck Pär Lindqvist

Halland: De två männen, en från Varberg och en från Falkenberg, ska ha tagit stryptag, slagit och stampat en annan man i huvudet – nu åtalas de båda för grov misshandel. Tidigare i vintras åtalades varbergare­n också för ett misstänkt mordförsök på en studentfes­t förra sommaren.

Brotten som de två männen, båda i 20-årsåldern, misstänks för ska ha skett i en lägenhet i Uddevalla tidigare i våras.

I förhör har den misshandla­de mannen berättat hur han och hans vän ville att männen skulle lämna bostaden. Samtidigt som han bad dem göra det ringde han polisen. Det ska ha varit då som misshandel­n började.

I åtalet står det hur männen slagit, sparkat och stampat på mannen, bland annat i huvudet. De ska även ha tagit strypgrepp på honom. Kompisen till mannen som misshandla­des har berättat för polisen hur han försökte gå emellan, men att en av de misstänkta männen då hotade honom med kniv.

När polisen så småningom kom till platsen greps de två männen. De åtalas nu för grov misshandel och ringa narkotikab­rott vid Varbergs tingsrätt. Den ena av dem misstänks även för olaga hot.

I åtalet skriver åklagaren att brottet bör bedömas som grovt då männen ”har visat särskild hänsynslös­het och råhet då det utdelat livsfarlig­t våld mot N.N. när han legat ned och varit försvarslö­s”.

Båda männen nekar till brott.

” I åtalet står det hur männen slagit, sparkat och stampat på mannen, bland annat i huvudet. De ska även ha tagit strypgrepp på honom.

Mannen från Varberg förekommer även sedan tidigare i ett ärende som gick till åtal tidigare i vintras. Där misstänks han för mordförsök efter att ha attackerat två personer med kniv på en studentfes­t förra sommaren. Det ena av offret fick livshotand­e skador i samband med händelsen.

Misshandel­n i Uddevalla ska i sin tur ha skett efter det att varbergare­n åtalades för mordförsök­et. Åklagare Jannike Bjurenheim skriver i ett mejl till HN att den nya misstanken, grov misshandel, kommer att behandlas i pågående rättegång i Varberg som därför har förlängts med ytterligar­e två dagar. Varför häktades han inte efter mordförsök­et i Varberg?

”Den tilltalade var häktad initialt för försök till mord men på grund av bland annat hans ringa ålder då (under 18 år) placerades han i stället på låst institutio­n (särskilt ungdomshem). Vid tidpunkten för den nya gärningen hade mitt åtal gällande försök till mord redan getts in till Varbergs tingsrätt”, skriver Bjurenheim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden