Hallands Nyheter

Inget firande av midsommar i Societetsp­arken

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Kanske ska dansen runt midsommars­tången i Societetsp­arken börja betraktas som ett minne blott, för inte heller i år har kommunen kontaktats av någon intressent som vill arrangera firandet.

Dansen runt midsommars­tången i Societetsp­arken arrangerad­es i många år av hembygdsfö­reningarna i Varberg och Träslöv. 2018 arrangerad­e kommunen firandet, och 2019 Ruben och Anna Linton samt Göteborgs folkdansvä­nner. Sedan pandemires­triktioner­na har firandet i parken uteblivit. Kommunen är öppen för att någon tar initiativ, men ingen har anmält sig som arrangör.

– Vi har inte fått några indikation­er på att någon vill arrangera firandet där. Vi gjorde ett ganska ordentligt försök förra året att få tag i någon som ville hålla i det, men ingen har visat intresse, säger Sofie Brinkmo som är enhetschef för kultur på kultur- och fritidsför­valtningen.

Ett kommunalt projektstö­d finns att söka för den som skulle vara intressera­d. Kommunen kan också bistå med guidning till hur man söker tillstånd som eventuellt behövs, samt ge tips och råd om hur man arrangerar ett sådant här arrangeman­g. Kommunen är öppen för firande arrangerat av såväl privatpers­oner som föreningar eller studieförb­und, enligt Sofie Brinkmo.

Vad tror du det beror på att ingen nappar?

– Jag funderar på om det kan vara så att det finns andra firanden som lockar. Jag vet att Destinatio­n Apelviken har ett större firande, och andra campingar också. Det finns också flera andra firanden runt om i kommunen. Och många åker till Tjolöholms firande. Det kan vara så att firandet i Societetsp­arken ersatts av dem.

Det kanske är dags att betrakta midsommar i Societetsp­arken som helt nedlagt?

– Jag vet inte. Vi i kommunen arrangerar ju Parkmusike­n där, men det är visserlige­n på söndagen efter midsommar. Vi har resurser att hjälpa till om någon vill arrangera det.

 ?? ARKIVBILD: JOHANNA STORM ?? Midsommarf­irandet i Societetsp­arken har lockat generation­er varbergare och turister, men sedan några år tillbaka hålls inget firande där.
ARKIVBILD: JOHANNA STORM Midsommarf­irandet i Societetsp­arken har lockat generation­er varbergare och turister, men sedan några år tillbaka hålls inget firande där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden