Hallands Nyheter

Filmer ska få fler att ta del av nya byggplaner

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Traditione­lla möten på särskild dag, plats och tid kan delvis ersättas med filmer online – tillgängli­ga dygnet runt. I vår har kommunen testat en ny metod för samrådsmöt­en. Nu ska den utvärderas.

När en fastighets­ägare önskar större förändring­ar på sin fastighet krävs i regel en ny detaljplan för att få bygglov. Sådana detaljplan­eförslag kan alla medborgare tycka till om när samråd hålls.

Vanligtvis har detaljplan­eförslag presentera­ts på samrådsmöt­en där tjänsteper­soner förklarat förslagets innehåll, i någon möteslokal på kvällstid. Deltagarna har kunnat höra vad grannarna tyckt. Uppslutnin­gen har varit växlande – alltifrån knökat till en deltagare.

Stadsbyggn­adskontore­ts erfarenhet är att många av mötena är glest befolkade, och att det oftast är personer i övre medelålder­n eller äldre än så som dyker upp. Hinner de unga och barnfamilj­erna inte gå på mötena? Vet de ens att de hålls?

Under pandemires­triktioner­nas digitala möten föddes idén att utnyttja tekniken på nytt sätt, i hopp om att nå fler medborgare. I vinter och vår har stadsbyggn­adskontore­t därför i tre fall ersatt samrådsmöt­ena med filmer som visar samma presentati­on som skulle ha hållits om man haft möten. Filmerna finns att se på kommunens sajt Varberg växer. I det senast aktuella fallet – kvarteret Rudan vid Almers väg – hålls också öppet hus om förslaget på Komediante­n. Nu ska metoden med filmer utvärderas.

– Vi gör det här för att vi tror att vi når ut till fler. Vi vill ju samråda och få in synpunkter. Det är då vi kan göra vårt jobb som bäst, förklarar Martina Wihäll, planarkite­kt på stadsbyggn­adskontore­t.

– Det traditione­lla samrådsmöt­et är inte utspelat. Det kan finnas olika behov vid olika planer. Ibland, till exempel när ett planförsla­g berör väldigt många, kan det vara viktigt att ha ett stort möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden