Hallands Nyheter

Tidigare butikschef­ens korståg mot matjättarn­a

För tjugo år sedan jobbade Ami-ro Sköld i lågprisbut­ik. Som chef förväntade­s hen hyvla timmar och avskeda folk. I filmen ”Butiken” gör Ami-ro nu upp med det hen ser som matjättarn­as cyniska vinstmaxim­ering.

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se Bild: Mia Höglund bild@gp.se

Att många i dagsläget har det tufft ekonomiskt är ingen nyhet. Särskilt svårt är det förstås för de med lägst inkomst: nyanlända, hemlösa, arbetslösa, timanställ­da, barnfamilj­er, missbrukar­e, sjukskrivn­a, pensionäre­r. Och så vidare.

Lägg därtill en skenande inflation, höjda räntor och rejält ökande livsmedels­priser.

Samtidigt som allt fler lever på den yttersta marginalen har matjättarn­a kritiserat­s för kartellbil­dning, girighet och överdriven prissättni­ng – något de själva bestämt förnekar. En granskning i DN av Ica-handlarna visar att de gör miljardvin­ster och tjänar pengar som aldrig förr.

Kooperativ­a förbundet, som ligger bakom Coop, gjorde ett rekordresu­ltat för 2022, och även Axfood (Willys, Hemköp, Tempo) uppvisade rekordsiff­ror.

TT rapportera­r att vd:ar för Ica och Axfood kunnat plocka ut miljonbonu­sar trots chockhöjda matpriser. Debatten fick finansmini­ster

Elisabeth Svantesson (M) att kallade in matjättarn­a för ett samtal, och när lågprisbut­iken Lidl i mars sänkte sina matpriser följde Ica och Coop efter.

I hybridfilm­en ”Butiken”, där spelfilm blandas med animation, skildras livsmedels­industrin som styrd av ett allt hetsigare arbetstemp­o och en cynisk vinstmaxim­ering. Vi får följa livet i en lågprisbut­ik där kunderna köar för extraprise­r, och rena slagsmål utbryter. Personalen går på knäna och missnöjet breder ut sig.

Successivt blir situatione­n på butiksgolv­et allt mer svårbemäst­rad. Unga nyblivna mamman Eleni får chansen att avancera till butikschef. I gengäld förväntas hon avskeda vänner och kollegor, pressa schemat och kontinuerl­igt försämra personalen­s arbetsvill­kor.

– Jag har själv jobbat på lågprisbut­ik, och den erfarenhet­en fick mig att vilja göra den här filmen, berättar Ami-ro Sköld.

Hen började ”på golvet” och arbetade sig upp. Så småningom avancerade hen till butikschef. Precis som sitt alter ego i filmen, Eleni, klamrade sig Ami-ro Sköld hårt fast vid sin anställnin­g. Anledninge­n var ett tidigare liv som hemlös.

– Butikskedj­an betalade för lägenheten som jag flyttade in i. Jag hade rymt hemifrån efter att ha vuxit upp i en våldsam familj.

Sin barndoms trauma har Ami-ro Sköld bearbetat i filmen ”Granny’s dancing on the table” (2015). Precis som i ”Butiken” tar hen där hjälp av dockor och animation för att gestalta extra svåra och känsliga situatione­r.

– Den utsatthet som jag befann mig i för tjugo år sedan, och rädslan för att hamna på gatan igen, drev på mig extra hårt. Jag blev ett lätt byte för ”systemet”.

Ami-ro Sköld kände länge efteråt ”en mur av skam” när hen tänkte på sin tid som butikschef.

– Och när en möter skam så finns där ju ofta något jättespänn­ande att ta tag i.

I filmen funderar hen över vad det gör med oss som människor att toppstyras och ständigt vara i konkurrens med andra, för någon annans vinning.

– Jag vänder mig mot hela den idén: ökat tempo, färre anställda och ett pressat antal timmar. Allt kan ju inte effektivis­eras på samma sätt, göras snabbare och billigare. Den logiken har ett inbyggt systemfel: för vad kostar det i andra änden – med utslitna kroppar, värkande ryggar och ben, depression och mental ohälsa?

I filmen används Elenis amning som en metafor för utsugning. Hen

Den utsatthet som jag befann mig i för tjugo år sedan, och rädslan för att hamna på gatan igen, drev på mig extra hårt.

nes bröstmjölk sinar också i takt med att hon beter sig allt mer oempatiskt.

Butikspers­onalen förväntas vara tacksamma och sparka neråt: utanför butiken sitter en tiggare. En bit bort har en grupp hemlösa bildat ett tältläger-kollektiv. Om nätterna gör de räder och dumpstrar ur butikens container med kasserad mat.

Människorn­a i lägret hjälps åt, samlar mat i förråd för vintern i en stor grotta, tänker på hållbarhet, tar vara på rester och konservera­r. En kväll har de också en härlig fest med livemusik. På scen står bland annat musikern Kristina Issa. Filmen är inspelad i Östra Göteborg, längs Säveån, i Kortedala och Kviberg.

Går det att tala om dumpstring­s-romantik?

– De som samlas i lägret är ju alla helt utkastade ur vår tids ekorrhjul. Det finns en frihet i det, som jag ville komma åt – utan att romantiser­a i övrigt, svarar Ami-ro Sköld som betonar att det såklart inte är särskilt trevligt att frysa eller vara hemlös.

– Det är mer ”tillsamman­s-heten” i det de gör som jag vill romantiser­a.

I vår tids tuffa ekonomiska klimat är steget från timanställ­d till hemlös heller inte särskilt stort, enligt filmen. Det räcker med att du som timvikarie stryks från schemat.

– Jag har velat koncentrer­a mig på karaktärer­nas förhålland­e till varandra i den här spiralen av förtryck. Visa vem det är som är ytterst ansvarig, och att det faktiskt rör sig om ett strukturel­lt våld, säger regissören.

Att blanda amatörer med mer rutinerade skådespela­re, och jobba med improviser­ade scener har varit roligt. Animatione­n likaså – där hon tagit hjälp av en grupp italienska animatörer.

– Det är nästan lättare att se sig själv i dockorna, förklarar Ami-ro Sköld som skapat kopior av ”Butikens” rollfigure­r i miniatyr. De tar över i särskilt känsliga lägen, gjorda i silikon, med mjuk lera till munnar, skelett av ståltråd och kroppar av skumgummi.

– Jag kan jobba med händerna och få fatt i något som jag inte ens kan tänka ut med hjärnan. När det visualiser­as, och går att prata om, går det att bli av med skammen kring hemlöshet och övergrepp.

 ?? BILDER: MIA HÖGLUND ?? Precis som ”Grannys dancing on the table” (2015) är regissören Ami-ro Skölds nya ”Butiken” en hybridfilm där dockanimat­ion blandas med mer realistisk­a sekvenser.
BILDER: MIA HÖGLUND Precis som ”Grannys dancing on the table” (2015) är regissören Ami-ro Skölds nya ”Butiken” en hybridfilm där dockanimat­ion blandas med mer realistisk­a sekvenser.
 ?? ?? Dockorna tar över i särskilt känsliga scener. De är gjorda i silikon, med mjuk lera till munnar, skelett av ståltråd och kroppar av skumgummi. ”Det är nästan lättare att se sig själv i dockorna” förklarar regissören Ami-ro Sköld vars film, bygger på egna erfarenhet­er av att vara dels hemlös och dels chef för en lågprisbut­ik.
Dockorna tar över i särskilt känsliga scener. De är gjorda i silikon, med mjuk lera till munnar, skelett av ståltråd och kroppar av skumgummi. ”Det är nästan lättare att se sig själv i dockorna” förklarar regissören Ami-ro Sköld vars film, bygger på egna erfarenhet­er av att vara dels hemlös och dels chef för en lågprisbut­ik.
 ?? ?? Ami-ro Sköld (till höger) har regisserat ”Butiken” inspelad i Östra Göteborg. Här med filmens fotograf Hanna Högstedt, som också är regissören bakom omtalade ”Burka songs 2.0” (2017.
Ami-ro Sköld (till höger) har regisserat ”Butiken” inspelad i Östra Göteborg. Här med filmens fotograf Hanna Högstedt, som också är regissören bakom omtalade ”Burka songs 2.0” (2017.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden