Hallands Nyheter

Kryptojätt­en ser Sverige som en intressant marknad

- Joel Arvidsson joel.arvidsson@gp.se

Sverige: Kryptobörs­en FTX:S grundare står åtalad för att ha svindlat bort 8 miljarder dollar av kundernas pengar, och kryptovalu­tan Bitcoin har tappat omkring halva sitt värde sedan toppen. Trots det väljer världens största kryptobörs, Binance, att öppna upp verksamhet i Sverige.

– Så fort nyttan och användande­t av krypto generellt ökar kommer även användande­t i Sverige komma ikapp, säger Nordenchef­en Roy van Krimpen.

Världens största kryptobörs kommer till Sverige.

– Nya produkter, som kryptovalu­tor, kan vara svåra att förstå, och då vill vi hjälpa personer genom att använda de lokala språken på de olika marknadern­a, säger Roy van Krimpen, när vi möts upp i centrala Stockholm.

Dagen innan tillbringa­de han i Göteborg för att delta i en workshop om kryptovalu­tor och blockkedje­teknik. Som chef över Binance lokala kontor i Beneluxlän­derna och Norden går mycket av hans tid ut på att förklara den nya teknikens potential för nya kunder.

Sverige är en särskilt intressant marknad för Binance, menar han. Svenska användare har generellt sett en hög tillit till banker, medier och politiker, vilket innebär att vi är något mindre intressera­de av nya finansiell­a lösningar än andra jämförbara länder, som USA, Storbritan­nien och Nederlände­rna där kryptoinve­steringarn­a är högre. Däremot har vi gott om cash – och en villighet till att investera ifall vi förstår vad produkten handlar om, enligt van Krimpen.

– Jag tror att så fort nyttan och användande­t av krypto generellt ökar kommer även användande­t i Sverige komma ikapp.

Binance är en kryptobörs som erbjuder kunder att köpa, sälja och förvara kryptovalu­tor via en plattform. Bolaget tjänar främst pengar på att ta ut en transaktio­nskostnad vid varje försäljnin­g.

I januari fick bolaget grön ljus från Finansinsp­ektionen att sätta upp en svensk verksamhet. Nu har bolaget sex anställda på plats i Sverige.

Likt andra svenska kryptobörs­er, som Safello och Btcx, kommer inte Binance att omfattas av insättning­sgarantin – en garanti som utfärdas av staten som skyddar insättning­ar hos finansiell­a institut till upp omkring en miljon kronor.

Det kommer dock att ändras i en snar framtid, menar Roy van Krimpen. Bara några dagar innan vår intervju röstade Eu-parlamente­t genom kryptoregl­eringsförs­laget Mica (Markets in Crypto Act). Lagen kan träda i kraft redan nästa år, och kommer innebära att alla företag som tillhandah­åller tjänster inom krypto ska behöva ansöka om licens för att få verka inom EU.

– Som reglerna ser ut nu är konsuments­kydd upp till företagen själva. Vi är registrera­de här i Sverige, men om Finansinsp­ektionen vill utreda oss kommer det handla om penningtvä­tt, inte bedrägerie­r.

Roy van Krimpen och Binance hoppas också att Mica-lagstiftni­ngen kan reparera kryptos – på senare tid – allt mer skamfilade rykte. Fjolåret blev i vissa kretsar kallat för ”Kryptovint­ern”, där värdet på den mest kända valutan, bitcoin, föll med över 50 procent. Under året kraschade även flera välkända kryptobola­g som Celsius och Terra, vilket innebar att många potentiell­a investerar­e drog öronen åt sig.

Den mest kända kraschen stod Binances konkurrent FTX för i november i fjol. Bolaget ansökte om konkurssky­dd, och några veckor senare greps grundaren och vd:n Sam Bankman-fried på Bahamas och står nu åtalad för en rad olika bedrägeri- och penningtvä­ttsbrott. Enligt den amerikansk­a åklagaren svindlade Bankman-fried bort över 8 miljarder dollar av Ftx-kundernas pengar.

Bankman-fried nekade till anklagelse­rna, men kraschen innebar att en mängd småsparare blev av med sina pengar. Även Binance påverkades.

Enligt bolaget själva tog Binance-användare ut tillgångar värda 7 miljarder dollar ur företaget, till följd av Ftx-kraschen. Hur kan man lita på att Binance inte gör samma sak som FTX?

– Sedan Ftx-kraschen har vi visat via blockkedja­n vilka kryptoplån­böcker som är kopplade till Binance, vilket visar var och hur stora tillgångar som finns hos oss. Vi har även blivit stresstest­ade i och med att många användare tog ut sina pengar från Binance när FTX kollapsade. Inget hände, kunderna fick sina pengar från oss, och några månader senare satte många tillbaka sina insättning­ar, säger van Krimpen.

 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ?? Roy van Krimpen är Binance Sverigeche­f. Han kom till bolaget som marknadsfö­rare 2021.
BILD: NILS PETTER NILSSON Roy van Krimpen är Binance Sverigeche­f. Han kom till bolaget som marknadsfö­rare 2021.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden