Hallands Nyheter

Pressklipp

-

Skolminist­er Lotta Edholm (L) låter likadant. ”Komplicera­de ägarförhål­landen är en utmaning”. ”Självklart måste (friskolor) kunna granskas på samma villkor” som kommunala. Därför utreder regeringen om offentligh­etsprincip­en, eller åtminstone en insynsprin­cip, bör ingå i ”vad som i praktiken blir en helt ny friskolela­g senast 2026”. Att regeringen inser allvaret är bra men det är samtidigt svårt att förstå den övergripan­de bedömninge­n. Om hotet är så överhängan­de att regeringen akut måste möblera om i universite­tens styrelser på oklara grunder, varför är det rimligt att vänta flera år med att åtgärda sårbarhete­r som FOI pekar ut här och nu?

Arvid Åhlund i Dagens Nyheter (ob liberal)

Vad händer med den som vägrar att anmäla? Kan staten rikta sanktioner mot personer inom regioner och kommuner trots att de inte är statligt anställda? Hela tankefigur­en bakom förslaget vittnar om en instrument­ell syn på offentliga­nställda som en oformlig grupp. Tvärtom vilar yrken inom sjukvård och utbildning på traditione­r med djupa rötter i etik och moral. Läkare och sjuksköter­skor ska enbart ha patientens liv och hälsa för ögonen. Läraren ska undervisa och behandla alla barn som sina elever. Ingenting annat.

Adam Yngve i Barometern (moderat)

Miljarder euro har gått till vapen till det ukrainska försvaret och nyligen enades man om att skicka en miljon artillerig­ranater. Ett nödvändigt skifte i prioriteri­ngar. Men med försvarsfr­ågan flyttas också makt från Berlin och Paris, som alltid varit maktcentru­m. När har till exempel Estland haft lika stort genomslag i EU som det senaste året? I Baltikum har det funnits ett missnöje med Tyskland och Frankrike som genom sitt geografisk­a avstånd till Moskva befinner sig i en helt annan position. Det är i norra och östra Europa, nära Ryssland och runt Östersjön, som säkerheten ytterst garanteras. Det skapar ett nordiskt utrymme för ökat inflytande. Givetvis i den gemensamma säkerheten, men också i frågor som klimat, forskning, digitalise­ring och en fri och öppen inre marknad.

Ellen Gustafsson i Dagens Industri (oberoende)

Det är uppenbart att Socialdemo­kraterna och Magdalena Andersson laddar upp tidigt för kommande valrörelse. Ett mål är att elda upp de egna styrkorna. Ett annat är att slå split bland motståndar­na och hetsa dem till ovårdade motangrepp. Det kan säkert fungera. Inte minst som en skenmanöve­r för att dra undan uppmärksam­heten från den egna bristen på ett sammanhåll­et regeringsa­lternativ.

Petter Birgersson i Ystads Allehanda (liberal)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden