Hallands Nyheter

För mycket alkohol i tv-programmen

- Li Hillker

Samhälle. Jag är bekymrad över all alkohol som flödar i TV4:S program. Häromkväll­en tittade jag på Benjamins och där talades öppet om ”varannan vatten” och att man ”druckit för mycket”. I slutet av programmet skriker deltagarna på ”mer sprit” och nu ska det festas. Sen aviserades ,” Systrarna Hoss”, ännu ett program där det uppenbarli­gen ska festas tills huvudet går i bitar. I Renees brygga dricks det konstant.

Jag fokuserar mer på de två förstnämnd­a programmen och det gör jag eftersom jag arbetat med ungdomar i hela mitt liv. Personer som visas på tv är förebilder, i synnerhet yngre personer, men dessa som visas har helt andra förutsättn­ingar än ”mina” ungdomar haft. Mina ungdomar hade inget eller ett litet socialt skyddsnät, de hade heller inte pengar eller kanske inte ens ett jobb. Men många av dem ville hålla uppe ett sken. Det kostar på. I den bilden ingår alkohol som man stjäl från föräldrar eller får andra att köpa ut om man inte kan själv. Ofta i utbyte mot en eller annan tjänst.

En nyligen genomförd undersökni­ng, som ni själva rapportera­t om, visar hur mycket alkoholkon­sumtionen ökat bland gymnasieun­gdomar. Ni har ett ansvar i denna vår samtid. Ungdomar har det tufft nog som det är, de behöver inte se sina idoler fyllna till i tv på bästa sändningst­id.

Och glöm inte bort att det är inte bara kokain eller andra tunga droger som göder kriminalit­eten, alkohol är minst lika intressant för kriminella ligor.

Jag ber er allvarligt att tänka igenom vilka signaler nu sänder ut i era program och när ni gjort det hoppas jag att det blir en förändring.

 ?? BILD: ANNIKA BYRDE ?? Ungdomar har det tufft nog som det är, de behöver inte se sina idoler fyllna till i tv på bästa sändningst­id.
BILD: ANNIKA BYRDE Ungdomar har det tufft nog som det är, de behöver inte se sina idoler fyllna till i tv på bästa sändningst­id.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden