Hallands Nyheter

Politiken ska sikta på full sysselsätt­ning

Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb, skriver debattörer­na.

- Leo Rand (M), Distriktso­rdförande MUF Halland Douglas Thor (M), Förbundsor­dförande MUF

Jobb. Socialdemo­kraterna lovade EU:S lägsta arbetslösh­et, men levererade bland de högsta. Magdalena Anderssons misslyckan­de bär skulden för att nyheter om arbetslösh­et, fattigdom och skjutninga­r avlöser varandra.

Grunden till sossarnas oförmåga att få människor i jobb vilar i deras människosy­n. De har byggt ett kravlöst bidragssys­tem som gömmer och glömmer människor i bidragsber­oende – och de kallar det solidarite­t. I Moderatern­as Sverige göms och glöms inte människor bort. Politiken ska sikta på full sysselsätt­ning. Alla kan bidra med något och alla behövs. Vi har höga förväntnin­gar och ställer krav på varandra – för att vi bryr oss.

Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb. Det kan handla om SFI, utbildning, praktik eller jobbsök – insatser för att öka anställnin­gsbarheten. Så ser det inte ut idag. I många kommuner aktiveras arbetslösa som mest några timmar i veckan. Aktivitets­krav minskar arbetslösh­eten och heltidsakt­ivering förkortar tiden i arbetslösh­et. Precis som ett arbete är 40 timmar i veckan ska aktivering­en för arbetslösa vara 40 timmar i veckan. För de som har en nedsatt förmåga ska aktivering­en motsvara heltid av arbetsförm­ågan.

Under Moderatern­as Sverigemöt­e i Karlstad presentera­de Moderata Ungdomsför­bundet en rapport – Att ställa krav är att bry sig – hur många av Sveriges kommuner bryr sig? – där vi undersökt vilka kommuner som ställer krav på heltidsakt­ivering som motprestat­ion för att få bidrag. Resultatet visade att nationellt utgår endast 23 procent av landets kommuner från heltidsakt­ivering av arbetslösa, och av de kommuner som styrs av Moderatern­a tillämpar bara heltidsakt­ivering i 33 procent.

Dagen efter MUF lanserat sin rapport presentera­de Ulf Kristersso­n och Elisabeth Svantesson att regeringen föreslår att aktivitets­krav på heltid ska bli ett lagstadgat krav i alla kommuner. Det är bra att MUF:S politik nu blir regeringen­s och Sveriges politik – dessutom med rekordsnab­b leverans.

Den som är arbetslös har inte tid att vänta på en statlig utredning. Det är dags för kommunpoli­tikerna att agera. Befintlig lagstiftni­ng ger kommunerna möjlighet att införa en lokal arbetslinj­e redan nu. Solna och Växjö är två uppmärksam­made exempel.

I Hallands län har bara två av sex kommuner heltidsakt­ivering som motkrav för bidrag till arbetslösa, närmare bestämt moderatled­da Kungsbacka och centerpart­istiskt styrda Laholm. Varför bryr sig inte kommunpoli­tikerna i Halmstad, Hylte, Varberg och Falkenberg mer?

MUF Halland kräver nu att alla kommuner i länet inför heltidsakt­ivering som motprestat­ion för bidrag. Vi bidrar gärna med reformförs­lag.

” Det är dags för kommunpoli­tikerna att agera.

 ?? BILD: BENGT KJELLIN ?? Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb, skriver debattörer­na.
BILD: BENGT KJELLIN Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb, skriver debattörer­na.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden