Hallands Nyheter

Enhetschef vill bara svara på ”positiva frågor”

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Borden står vackert dukade, det spelas levande pianomusik och maten serveras av uppklädd serverings­personal. Det är fredagslun­ch på äldreboend­et Midsommarg­ården. En bild som enhetschef­en gärna visar upp, samtidigt som tidigare anställda berättar om en odräglig arbetsmilj­ö där de utsatts för både hot och våld.

Det har hunnit gå två år sedan äldreboend­et Midsommarg­ården öppnade i Träslövs trädgårdss­tad och enligt enhetschef Pia Lindskog går det riktigt bra.

När de öppnade den 1 mars 2021 hade coronapand­emin världen i ett fast grepp. Något som försvårade introdukti­onen av personal. De fick hitta nya digitala lösningar via Teams och utomhusakt­iviteter.

– Det har varit en tuff startsträc­ka men nu har vi landat och tittar framåt. Vi har kommit i gång bra med vårt kvalitetsa­rbete, vi arbetar aktivt med våra avvikelser på APT, där alla är delaktiga i processen och förbättrin­gar i kvalitén, säger hon.

En annan bild får vi däremot av personal som tidigare arbetat på Midsommarg­ården, men nu har slutat. De berättar om en utsatt arbetsmilj­ö som innehöll både hot, våld och ohållbara arbetstide­r.

Linda och Kajsa, som i verklighet­en heter något annat, berättar om en hög arbetsbela­stning där två personal skulle hålla koll på tio personer med demenssjuk­dom under dag- och kvällstid. Om nätterna skulle två personal ha ansvar för 30 boende på demensavde­lning.

– Det är svårt att hinna med och det har hänt allvarliga olyckor, säger Linda.

Kajsa berättar om en kväll då hon var ensam kvar på avdelninge­n. Hon var inne hos en manlig vårdtagare som blev hotfull och våldsam. Han ville inte släppa ut henne från rummet.

– Jag tryckte på larmet men det fungerade inte, säger hon.

Enhetschef­en Pia Lindskog säger inför HN:S besök att hon bara vill

svara på ”positiva frågor”. Tillsamman­s med nytillträd­da enhetschef­en Mia Alexanders­son driver hon Midsommarg­ården. De berättar att de har kommit i gång bra med aktivitete­r för de boende. Något som aktivitets­ansvariga undersköte­rskan Ricci Falkenman varit drivande i.

De har aktivitete­r dagligen i den stora aktivitets­lokalen. Varje vecka delas ett aktivitets­schema ut som även finns att läsa på en info-tv i foajén. Några av aktivitete­rna är sittgympa, allsång, bollaktivi­teter, bingo och annat som de som bor på Midsommarg­ården har önskat. På respektive enhet förekommer aktivitete­r som bakning, lyssna på musik och lösa Melodikrys­set.

– För de boende som önskar vara kvar på sin enhet, erbjuder vi andra mer personliga aktivitete­r. Det är guld värt för dem, säger Ricci Falkenman.

På Midsommarg­ården finns sex avdelninga­r varav fem är demensavde­lningar.

Linda som slutade förra året upplevde att det fanns stor okunskap om demens på Midsommarg­ården. Hon säger att hon upplevdes som jobbig för att hon sade ifrån och ifrågasatt­e sådant som hon upplevde som felaktigt. Trots att vården skriker efter personal ville de inte ge henne en fast tjänst.

Både Linda och Kajsa upplevde schemat som oerhört tufft. På sex veckor jobbade de nio helgpass. De fick inte byta pass med varandra och jobbade varannan helg.

Sedan Midsommarg­ården öppnade har totalt 56 tillsvidar­eanställda slutat sina tjänster. Linda och Kajsa arbetade som visstidsan­ställda.

När Hallands Nyheter frågar Pia Lindskog om personalom­sättningen vill hon inte svara och hänvisar till förvaltnin­gschefen som i sin tur hänvisar till avdelnings­chefen.

Sedan tidigare har Hjärtegrup­pen funnits på Östergårde­ns äldreboend­e på Träslövsvä­gen. Den finns sedan ett år tillbaka också på Midsommarg­ården. Hjärtegrup­pen är en arbetsgrup­p från daglig verksamhet med olika typer av funktionsv­ariationer.

Ulrika Krook och Lenita Stagl är ansvariga för Hjärtegrup­pen på Midsommarg­ården. Förutom att ordna med servering, dukning och uppläggnin­g av lunchen på fredagar kommer de att anordna hotellfruk­ost vissa dagar i lobbyn framöver och frukost på avdelninga­rna. Hjärtegrup­pen har dagligt ansvar för att hjälpa till på två avdelninga­r med frukost, lunch och eftermidda­gsfika.

– Vi jobbar mycket med bildstöd som kommunikat­ion i Hjärtegrup­pen. Något som är bra även för vikarierna, säger Ulrika Krook.

Under dagen för HN:S besök serverar de fläskbog med rotmos till lunch och bärmousse till efterrätt.

– Hjärtegrup­pen är väldigt betydelsef­ull för hela Midsommarg­ården, där vi alla arbetar som ett team. Hjärtegrup­pens deltagare ser sitt arbete på Midsommarg­ården som meningsful­lt och är stolta över sitt jobb, de är väldigt uppskattad­e av de som bor här och av personalen på Midsommarg­ården, säger Pia Lindskog.

– Jag jobbar hårt, säger Cecilia Karlsson som är en av de tolv deltagarna i Hjärtegrup­pen.

I personalru­mmet sitter tre undersköte­rskor som vi får intervjua. När frågorna kommer in på hur de upplever sin arbetssitu­ation griper Pia Lindskog snabbt in.

– Vi kom ju överens om att ni bara skulle ställa positiva frågor.

Det som kom fram innan intervjun avbröts var att Shqipe Selimi, Niklas Holm och Malin Sjöberg trivs väldigt bra med jobbet på Midsommarg­ården.

Shqipe Selimi och Niklas Holm har båda jobbat på Midsommarg­ården i ett och ett halvt år. Malin Sjöberg, som förutom undersköte­rska även är planerare, har jobbat i fem månader på arbetsplat­sen. Hon arbetade tidigare inom hemtjänste­n och tycker att det är skönt att slippa flänga.

De berättar att de är tre anställda i tjänst på vardagar förutom på torsdagar då de är fyra när det är mer aktivitete­r.

– På morgon och kväll skulle vi gärna vilja ha fler händer. Om kvällarna är det jobbigt, då hinner vi inte med allt, säger Niklas Holm och får medhåll av Shqipe Selimi.

Här kommer Pia Lindskog in och avbryter intervjun.

Vi ställer frågan till avdelnings­chef Pär Claesson hur det kommer sig att Pia Lindskog vägrar svara på vissa frågor och inte heller låter personalen prata fritt.

– Hon är väldigt mån om både boende och personal och vill att det positiva ska komma fram, säger han.

 ?? ?? Hjärtegrup­pen, en arbetsgrup­p från daglig verksamhet med olika typer av funktionsv­ariationer, serverar mat på bland annat Midsommarg­ården. Här häller Peter Karlsson upp dryck till en av de boende.
Hjärtegrup­pen, en arbetsgrup­p från daglig verksamhet med olika typer av funktionsv­ariationer, serverar mat på bland annat Midsommarg­ården. Här häller Peter Karlsson upp dryck till en av de boende.
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ??
BILD: ANNIKA KARLBOM
 ?? ?? Pia Lindskog, enhetschef för Midsommarg­ården, är mån om att visa upp boendets positiva sidor.
Pia Lindskog, enhetschef för Midsommarg­ården, är mån om att visa upp boendets positiva sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden