Hallands Nyheter

Fakta: Några av de avvikelser som har anmälts på Midsommarg­ården

-

17 juli 2022

En manlig vårdtagare gick upp från sängen och ut i korridoren utan sin rollator. Där föll han och bröt höften skulle det senare visa sig. Kommunsjuk­sköterskan ordinerade två Alvedon och sade åt personalen att lägga honom i sängen. Undersköte­rskan såg att benställni­ngen inte var normal och ringde ambulans.

I avvikelsen skriver de att konsekvens­en för patienten blev en bruten höft, sjukhusvår­d och ökad smärta.

1 september

En vårdnadsta­gare är väldigt arg i tv-rummet. Han reser sig och försöker knuffa omkull personal men tappar själv balansen och ramlar med huvudet i tv-bänken. Han får åka till sjukhus för observatio­n.

22 september

En boende avvek från Midsommarg­ården utan att personal upptäckte det. Det var en rörig natt med mycket ringningar. Den boende hade inte somnat och gick omkring på avdelninge­n. En annan boende krävde tillsyn av personal heltid och ytterligar­e personal var upptagen med boende som krävde dubbelbema­nning.

10 oktober

En boende är mycket orolig över sin KAD (en typ av kateter) och är vaken varje natt. Trots att han är motoriskt orolig och rastlös vidtas inga åtgärder. Han är utåtageran­de mot både boende och personal och behöver enligt avvikelsen medicin.

10 oktober

En boende hade varit aggressiv och inte velat lägga sig i sängen. Två nattperson­al släpade den boende och slängde ner honom i sängen. Den boende klagade därefter på ont i ryggen och påstod dagen efter att han blivit skjuten. Händelsen hade kunnat få ännu värre konsekvens­er och har anmälts enligt lex Sarah.

14 oktober

Nattperson­al hade inte bytt inkontinen­sskydd med hänvisning till att inte vilja väcka den boende.

8 november

Vid 03-tiden på natten tittade personal till en vårdtagare som satt på golvet. Hon uppgav att hon hade ont i bakdelen. I avvikelser­apporten står det att personal ska göra tätare tillsyner.

17 november

Sjuksköter­skan ger en vårdtagare vaccin mot säsongsinf­luensan trots att dottern har sagt att vaccin inte ska ges.

21 november

En boende är kall och blöt efter att inte ha fått inkontinen­sskyddet bytt på hela natten. Den boende har redan sår i sacrum (vid korsbenet) och det förvärras när inkontinen­sskyddet inte blir bytt.

1 januari

En boende blev utelåst på balkongen och personal lyckades inte öppna dörren. Slutade med att den boende fick tas ner via brandtrapp­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden