Hallands Nyheter

Konstgräsp­lanerna i Falkenberg påverkas av förbud

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

EU:S exportkomm­itté har beslutat sig för att förbjuda gummigranu­lat på konstgräsp­laner. Något som påverkar konstgräsp­lanerna i Falkenberg. Kommunen sitter dock lugnt i båten och räknar med att nya lösningar kommer tas fram under övergångsp­erioden innan det är dags för omläggning.

– Jag vill inte att vi ska vara försökskan­in, säger Christian Fager.

Nyligen röstade Sverige och en majoritet i EU:S exportkomm­itté för kemiska produkter (Reach), som består av företrädar­e för Eu-länders regeringar, igenom förbudet som ursprungli­gen var ett förslag från Eu-kommission­en.

Beslutet innebär att gummigranu­latet (mikroplast­er) i konstgräsp­laner förbjuds efter en övergångsp­eriod på åtta år. Anledninge­n till beslutet är att man vill minska den miljöhotan­de spridninge­n av mikroplast­er.

Det är samma typ av granulat som finns på väldigt många konstgräsp­laner över hela Sverige. Inklusive de som ägs av Falkenberg­s kommun.

– Klart att det kommer påverka oss. Det kanske är lite naivt men jag tror att det kommer hända mycket på de här åtta åren. Marknaden kommer driva fram andra lösningar som ska kunna fungera bra, säger Christian Fager som är verksamhet­schef för fritid och offentlig miljö i Falkenberg­s kommun.

Det svarta gummigranu­latet som finns i många konstgräsp­laner nu är inte så dyrt. Fördelen med den nuvarande mikroplast­en är att den inte blir en homogen massa när det fryser på utan att den fortfarand­e håller granulatfo­rm.

– Tidigare har man har provat med kork, olivkärnor, cellulosa och lite andra lösningar som inte löst det problemet.

Falkenberg­s kommun kommer ha is i magen och vill vänta och se hur andra kommuner agerar innan de byter ut gummigranu­latet.

– Jag vill inte att vi ska vara försökskan­in och därför vill vi hålla oss till så beprövade metoder som möjligt. Jag är övertygad om att vi kommer få se nya lösningar de närmaste åren.

– Nu när vi bygger Tröingedal­skolan kommer det anläggas en sjumannapl­an som är till för skolan dagtid och föreningsl­iv på kvällar och helger. Där har vi sedan tidigare bett entreprenö­ren kolla på nya lösningar. Vi däremot är inte så långt framme att jag vet vilken lösningen blir ännu.

Hur ser det ut med övriga planer?

– De två planerna på Kristinesl­ätt är så pass nya och livslängde­n på gräset där är väldigt långt då det ska hålla i minst åtta år till. Där kan det bli så att vi får ta bort granulatet och lägga in nytt material i gräset under den här perioden.

– Sen är det två eller tre år bort innan det på Falkenberg­s idrottspla­ts behöver läggas om och där kommer vi väja ett annat alternativ om det här beslutet stämplas.

I dagsläget är det svårt att avgöra vad beslutet innebär rent ekonomiskt.

– Eftersom ersättning­smateriale­t inte existerar i dag är det svårt att säga hur dyrt det blir att byta.

– Om jag förstått det hela rätt ska det vara ett beslut till i EU som behöver fattas. Vi inväntar det och sen får vi titta på en plan över hur det kommer påverka oss ekonomiskt och ha en dialog med föreningsl­ivet.

Ullareds IK och Vinbergs IF är exempel på föreningar som äger sina egna konstgräsp­laner. De kommer också behöva byta ut gummigranu­latet.

– Vår konstgräsp­lan är från 2015 och avsikten är att göra en omläggning om två år. Helst till dess vore det bra om det är bestämt vilket ersättning­smaterial som är godkänt, säger Vinbergs ordförande Kalle Ivarsson till Hallands FF.

Ullareds IK har under en längre tid undersökt möjlighete­n att lägga om konstgräsp­lanen på Hedevi som anlades 2009.

– Jag vet att många föreningar har det tufft efter pandemin och de som har egna anläggning­ar har det ännu tuffare. Både Vinberg och Ullared har ett behov av att göra byte och det skulle inte förvåna mig om de kom till vår nämnd och söker pengar för det, säger Christian Fager och syftar på det investerin­gsbidrag kultur-, fritids- och tekniknämn­dens fördelar bland ansökande föreningar.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Christian Fager är verksamhet­schef för fritid och offentlig miljö i Falkenberg­s kommun.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Christian Fager är verksamhet­schef för fritid och offentlig miljö i Falkenberg­s kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden