SLU:S uppmaning om puckellaxen: ”Döda den”
Falkenberg: I sommar ökar sannolikheten att få en puckellax på kroken. Den invasiva arten kan vara ett hot mot den vanliga laxen i Ätran. Den som fångar ett exemplar får rådet av SLU att döda den – men inte äta den.
I år är det ett så kallat ”puckellaxår”. Det betyder att den invasiva arten puckellax kommer att vandra upp i vattendrag på västkusten och med stor sannolikhet även i Ätran.
Den som får en puckellax på kroken ska ha ihjäl den om den vill följa rekommendationerna från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Man ska döda den och inte släppa tillbaka den i vattnet, säger Ida Ahlbeck Bergendahl, miljöanalytiker på SLU.
Hon rekommenderar dock inte att steka upp den till middag.
– Jag tror inte att den smakar så gott tyvärr. De dör efter leken, så de blir ganska äckliga när de har lekt.
Puckellax är en ny art i Sverige och SLU kartlägger därför var de finns för att kunna avgöra om de är ett problem eller inte.
– I Norge att det har varit en explosionsartad ökning de senaste åren, från 2017 och fram till nu har
den ökat jättemycket. Vi är lite oroliga för att det ska hända här också, säger Ida Ahlbeck Bergendahl.
De uppmanar därför allmänheten att rapportera in fynd.
– Man är rädd för är att de ska störa våra vanliga laxar och konkurrera med dem. Man är också rädd att de har med sig sjukdomar, säger Ida Ahlbeck Bergendahl.
Puckellaxarna lever i två år och dör strax efter de lagt sina ägg. Det gör att även vattenkvaliteten i Ätran kan påverkas om de blir för många.
När det är dags för parning återvänder puckellaxarna till stället där de är födda. Det betyder att de laxar som föddes i Ätran 2021 förväntas återvända till sommaren.
Fiskräknaren vid Hertings kraftstation räknade till 45 puckellaxar sommaren 2021. De kommer vartannat år, berättar Johan Bengtsson, som arbetar med laxfisket på Destination Falkenberg och är engagerad i Ätrans nedre fiskevårdsområdesförening.
2019 registrerade fiskräknaren fem puckellaxar. Ytterligare två år tidigare, 2017, registrerade den 18 stycken.
– Det är svårt att säga om antalet puckellaxar ökar eller inte eftersom det också finns en naturlig variation, men det är fler än bara några enstaka som man sett i kameran. Det är ett oroväckande problem och det är mycket bra att SLU övervakar och följer upp utvecklingen, säger han.