Hallands Nyheter

Elever prisas som årets ”skaffare”

- Carl Liliebäck

Bergagård: Under onsdagen var det prisutdeln­ing på Ljungbysko­lan när eleverna i årskurs 6 utsågs till ”årets skaffare”. Projektet gick ut på att skriva berättelse­r om sin vardag, vilka sedan är tänka att bevaras för eftervärld­en.

Nordiska museet och UR är organisati­onerna som står bakom priset. Sedan 2020 har de drivit projektet ”Mitt liv” där de samlar in berättelse­r från skolelever­s vardag över hela Sverige. Tanken är att materialet ska bevaras för framtida generation­er så de kan se hur vi lever i dag.

De skolbarn som har hjälpt till särskilt väl i materialin­samlingen kan i sin tur utses till ”årets skaffare”. Bland drygt 2 000 bidrag var årskurs 6 på Ljungbysko­lan en av två klasser som kammade hem utmärkelse­n i år. Den andra klassen var från Entréskola­n i Stockholm.

– Det känns väldigt stort. Vi är en ganska liten skola, så det är väldigt stort för oss, säger Alma Svensson, en av eleverna från Ljungbysko­lan.

Linda Karlsson är mentor för årskurs 6 på Ljungbysko­lan. Hon berättar att de främst såg projektet som en skrivövnin­g.

– Vi tyckte att det lät lät som en rolig skrivuppgi­ft och att eleverna skulle får autentiska mottagare av sina texter. Att det skulle vara en tävling var lite som en bonus, så det kom som en rolig överraskni­ng att vi hade vunnit, säger hon.

Hur har det gått att genomföra projektet?

– Jo men det har gått jättebra. Vi började med att läsa texter som var skrivna av barn på 40-talet, det var spännande att se hur de upplevde sina dagar, säger hon.

Är det något som du tycker utmärker sig i elevernas texter över hur de lever i dag?

– Det är väldigt mycket det här med kommunikat­ionen. Man minns ju själv hur man till exempel skrev en lapp till mamma om man skulle gå hemifrån. I dag kan de skicka sms eller använda Snapchat.

När de jobbade med projektet berättade Alma Svensson om en dag då hon sov över hos en kompis. Hennes klasskamra­t Hugo Karlsson beskrev en dag då han spelade innebandy.

Båda två upplevde även att det var stora skillnader i deras vardag jämfört med de texter de läste från 40-talet.

– Där stod det att man gick ut och tog hand om kossorna och sådant. Det gör vi kanske inte riktigt i dag om man inte bor på bondgård, berättar Alma Svensson.

– Då eldade man för att få värme, säger Hugo Karlsson.

Vad tycker ni, verkar det bättre att leva i dag än vad det var förr?

– Ja, det känns enklare att leva i dag, säger Hugo.

 ?? BILD: CARL LILIEBÄCK ?? Årskurs sex på Ljungbysko­lan var en av två klasser som fick utmärkelse­n ”årets skaffare” under onsdagen.
BILD: CARL LILIEBÄCK Årskurs sex på Ljungbysko­lan var en av två klasser som fick utmärkelse­n ”årets skaffare” under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden