Oro att varbergsklubbar tvingas att spela på grusplaner igen
Varbergs kommun inväntar ett slutgiltigt besked gällande EU:S beslut om att förbjuda det gummigranulat som används i konstgräsplanerna. Samtidigt väcker förbudet en oro hos Väröbacka GIF.
Nyligen röstade Sverige och en majoritet i EU:S exportkommitté för kemiska produkter (Reach) igenom förbudet. Ett beslut som innebär att gummigranulatet, de små svarta gummikulor som håller ihop materialet och gör så att grässtråna av plast hålls upprätta, förbjuds inom en övergångsperiod på åtta år.
Detta då den mikroplast som kulorna består av inte är nedbrytbart och därför är skadligt för miljön.
Frågan är dock inte helt avgjord än. EU:S ministerråd och Eu-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet och därför väljer kommunen att invänta ett slutgiltigt besked.
– Vi kommer påverkas men det är lite för tidigt att uttala sig om detta då vi inte hunnit prata igenom det ännu. Jag ska träffa mina kollegor i Hallandskommunerna om två veckor och då är detta en fråga som kommer tas upp, säger Mari Hagborg-lorentzon, fritidschef Varbergs kommun.
– Sen har vi inte pratat med fotbolls-varberg ännu heller. Vi behöver samla ihop kunskapen och resonera gemensamt.
Precis som Falkenbergs kommun är förhoppningen att konstgräsbranschen ska ta fram ett nytt
material som fungerar bra även vid kyla och som inte ökar risken för skador.
– Vi ligger med det mest miljövänliga granulatet som finns så i dagsläget finns inget bra alternativ rent fotbollsmässigt. Förhoppningen är att den industri som utvecklar nya material kommer snabbare framåt i utvecklingen än vad de gjort hittills.
– Annars finns ju de gamla hederliga grusplanerna men jag hoppas att vi inte ska behöva gå tillbaka till det. För det skulle bli besvärligt på många olika sätt med tanke på fotbollens utveckling.
En konstgräsplan i Veddige står näst på tur. Den som skulle förläggas vid skolan i Väröbacka ska dock ha blivit framskjuten.
– Planen skulle ligga färdig och spelklar till hösten, men nu har vi fått besked från kommunen att det är framflyttat till sommaren 2024, säger Kjell Arne Larsson, ordförande i Väröbacka GIF till Hallands fotbollförbunds webbsajt.
Han tycker att Eu-beslutet var ett tungt besked.
– Ja, det är ju inget besked som gynnar fotbollen. Risken är snarare att det minskar möjligheten för nya etableringar, så länge inga bättre alternativ tagits fram. Beslutet påverkar inte bara oss i Halland utan drabbar hela fotbolls-sverige. Sämre träningsvillkor hämmar även talangutvecklingen och är kännbar för de regioner som har begränsad tillgång till speldugliga fotbollsplaner.
– Risken blir att vi tvingas spela på grusplaner igen. På antingen stelfrusna eller snöblöta planer.