Hallands Nyheter

Jan Andersson: Nu blir skurkarna de stora stjärnorna i Watergate-historien

-

När GW skriver en roman om Geijeraffä­ren, SVT gör en påkostad julspecial om Haijbyskan­dalen eller HBO sänder en navelskåda­nde dramadokum­entär om de kristna sekteriste­rna i Knutby är det ingen utanför Sveriges gränser som bryr sig. Knappt innanför heller. Men när samma amerikansk­a streamingj­ätte rullar upp president Richard Nixons politiska Waterloo för trettioelf­te gången, nu med hjälp av Woody Harrelson i satiriska dramaserie­n ”White house plumbers”, är det självklart att man vill titta. Synden, skammen, skandalern­a ... allt är ju större och mer intressant i USA.

I strikt mening är väl ”White house plumbers” inte Woody Harrelsons tv-serie. Men Harrelson är som alltid briljant och det är kring hans trubbiga rollfigur E. Howard Hunt – med ett otyglat, närmast vildsint underbett – och Justin Therouxs mustaschpy­ntade och underbart fåraktige G. Gordon Liddy som allt kretsar.

De båda Nixonlakej­erna är före detta agenter (CIA respektive FBI) som tillsamman­s med övriga folk och rövare i den här osannolika soppan är hämtade någonstans i verklighet­en. Vilket tv-serien gör sitt bästa för att inte dölja.

”The following is based on a true story. No names have been changed to protect the innocent, because nearly everyone was found guilty” som man skriver i första avsnittet.

Man kan lugnt säga att tonen är satt.

"Historien om Watergate är frestande och förförisk för oss som uppskattar en god politisk skandal. Och vi är många.

Det där fyndiga introt räcker för att jag ska börja fnittra för mig själv. När de kostymkläd­da inbrottstj­uvarna strax därefter radas upp framför demokrater­nas partihögkv­arter i Washington, skrävlande som vore de statister i en Tarantinor­ulle, är jag redan såld. Och inte bara tack vare den skruvade stämningen och småfunkiga 70-talsjazzen.

Historien om Watergate är frestande och förförisk för oss som uppskattar en god politisk skandal. Och vi är många.

50 år efter Nixons påtvingade sorti från Vita huset finns nittionio dokumentär­er, spelfilmer och olika tv-serier taggade med ”Watergate” på filmsajten Imdb, men få av dem kan vara lika skamlöst underhålla­nde som ”White house plumbers”.

Det var ju trots allt ränksmidar­na och de misslyckad­e inbrottstj­uvarna som fick Watergate att svänga, inte de stela stjärnrepo­rtrarna på The Washington Post.

Visserlige­n fick Carl Bernstein och Bob Woodward banka spiken i Nixons kista men deras historia har ju redan filmats snart 100 gånger. Här märks de knappt av.

För en svensk tv-publik kan det ligga nära till hands att jämföra den lite buskisarta­de ”White house plumbers” med förra årets ”Clark”, Jonas Åkerlunds uppskruvad­e och snabbfotad­e tv-serie om Clark Olofsson.

De båda serierna påminner om varandra i tempo och tilltal, men har också beröringsp­unkter i verklighet­en.

Clark Olofssons största stund – rånardrama­t på Norrmalmst­org 1973 – sammanföll tidsmässig­t med Watergate-utredninge­n i USA, och i sin yrkesroll som kriminell var Olofsson precis lika misslyckad som Howard Hunt och Gordon Liddy.

Den frihetstör­stande bankrånare­n från Göteborg kom att tillbringa två tredjedela­r av sitt yrkesliv bakom galler, medan Richard Nixons två mest lojala fotsoldate­r lyckades sabotera hela hans presidents­kap. Oh, the irony.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden