Hallands Nyheter

Sveket mot en valfrihet som aldrig funnits?

Svar på ledaren ”Illa att stoppa valfrihet för LSS i Falkenberg.”

-

Falkenberg. Katarina Erlingson tycker, på Ledarsidan, det är tråkigt att samarbetsp­artierna i ”Framtid Falkenberg” nu tar bort en av de viktigaste borgerliga principern­a, ”Valfrihete­n inom omsorgen”.

Kommunen har tagit ett beslut att ta tillbaka all Lss-verksamhet till egen drift efter att i många år haft stora delar utlagt på olika omsorgsför­etag.

LSS står för ”Lag om Stöd och Service för vissa funktionsh­indrade” där den enskilde i största möjliga utsträckni­ng ska ges inflytande och medbestämm­ande över insatser som ges. Tänk så fint det hade varit att verkligen få välja var och hur jag vill bo fastän jag har en funktionsn­edsättning.

Jag önskar att Katarina hade haft rätt i sin tro att det funnits en valfrihet men tyvärr så finns den inte och har aldrig funnits.

Detta vet alla som på något sätt är insatta i dessa personers livsvillko­r.

Du blir, om du inte får avslag, tilldelad plats där det råkar finnas något ledigt.

Katarina har alltså fel i sitt påstående att ”Socialdemo­kraterna slänger valfrihete­n överbord” och att KD och L. på ett upprörande sätt har sålt sig och blivit överkörda. Det kan vara så att dessa partier också förstått att, hur önskvärt det än hade varit, någon valfrihet genom nya upphandlin­gar inte uppnås.

Viktigt att också skilja på när man pratar om assistans där det alltid varit möjligt att välja utförare och annan omsorg. Tidigare politiker tog bort det kommunala alternativ­et och minskade på valfrihete­n. Vad återtagand­et nu handlar om är framförall­t Bostad med särskild service och Daglig verksamhet där man faktiskt kan se att den viktigaste borgerliga principen, ”Valfrihete­n inom omsorgen” istället kan öka med en utförare.

Positiv valfrihet uppnås först när möjlighet ges att välja bort något som jag tycker är dåligt och det finns vanligtvis inte inom dessa områden oavsett utförare.

Goda levnadsvil­lkor eller valfrihet uppnås inte av några politiska påhittade principer utan om kompetens och en politisk vilja att leva upp till Lss-lagens mening.

Willy Engebreths­en

 ?? BILD: OLA FOLKESSON ?? Dagcenter Triaden, en av de verksamhet­er som Falkenberg­s kommun tar över.
BILD: OLA FOLKESSON Dagcenter Triaden, en av de verksamhet­er som Falkenberg­s kommun tar över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden