Hallands Nyheter

Strejk i tågtrafike­n avblåst

- Carl Liliebäck carl.lilieback@hn.se

Halland: Fackförbun­det Seko meddelar att man blåst av strejken som de varslat för i tågtrafike­n, detta efter att parterna nått en överenskom­melse. Hallandstr­afiken räknde därmed med att att Öresundstå­gen på Västkustba­nan skulle gå som vanligt under måndagseft­ermiddagen.

Konflikten har stått mellan fackförbun­det Seko och Tågföretag­en Almega. Från fackets sida har man velat se ett slut på sena schemaändr­ingar och mer tid för återhämtni­ng åt tågpersona­len.

För att få igenom sina krav varslade man om strejk. Första beskedet var att den skulle börja på torsdagen 11 maj, men sköts sedan upp till måndag 15 maj klockan 15.00. I det fall det hade blivit strejk skulle lokförare på Öresundstå­gen stationera­de i Malmö tas ur arbete.

Under måndagen meddelande dock facket i ett pressmedde­lande att parterna kommit överens och att man nu avblåser strejken.

”Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlin­garna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar. Självfalle­t löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen, men det är ett steg framåt”, skriver Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsor­dförande, i pressmedde­landet.

Skulle det blivit en strejk hade den haft påverkan på de Öresundstå­g som går på Västkustba­nan. Hallandstr­afiken meddelade sina resenärer att man kunde behöva vara beredd på inställda avgångar.

I och med att strejken inte blev av kommer dock tågtrafike­n inte att påverkas i det hänseendet.

– Det kan bli vissa störningar i Skåne eftersom man vidtagit en del logistiska åtgärder inför strejken, men det borde inte påverka i Halland, säger Peter Gyllander, enhetschef på Hallandstr­afikens informatio­nsavdelnin­g.

Exakt hur trafiken i Hallands kunde ha påverkats av strejken är dock ännu oklart.

– Vi vet bara att de planerade att ställa in vissa tåg innan klockan 15 och vi vet att de planerade att köra alla tåg till slutdestin­ationen även om de fortfarand­e gick efter att strejken startat, säger Peter Gyllander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden