Hallands Nyheter

Nya framgångar för Tovek – hoppade hem en kvarts miljon

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Evelina Tovek och den nya världshäst­en Azaria Dinero hoppade hem en tredjeplat­s och en kvarts miljon i prispengar i den femstjärni­ga tävlingen Global Champions League i spanska Madrid.

Inför säsongen tog Evelina Tovek över hästen Azaria Dinero från Vm-silvermeda­ljören Jérôme Guery. Även om de fortfarand­e håller på att lära känna varandra på tävlingsba­nan har samarbetet fått en väldigt lovande start.

När den individuel­la 1,60-hoppningen i den femstjärni­ga tävlingen

Global Champions League var över var det bara fransmanne­n Simon Delestre och belgaren Jérôme Guery som lyckades bättre.

Hoppryttar­en från Ätran och hästen Asaria Dinero slutade nämligen på tredje plats. Det svenska ekipaget var ett av 13 som nollade i klassen, detta med en tid som var ungefär 1,5 sekunder långsammar­e än segerekipa­gets.

– Jag håller fortfarand­e på att lära känna henne (Azaria Dinero). Det är en känslig häst som även är lite vild så vi provar oss fram lite. Men jag är väldigt nöjd, hon hoppade väldigt bra, säger Evelina Tovek.

Hon tillägger sedan:

– Det var väldigt bra att vi kunde vara lite snabba och hoppa väldigt bra så att vi kunde bli trea. Hon har väldigt mycket fart i sig så man får inte gå ut för mycket. Det är bättre att man håller in vägarna lite så att hon inte behöver springa för mycket. På så sätt gör man henne lite mindre het.

Evelina Tovek märkte en skillnad på hästen Azaria Dinero jämfört med de dubbla Global Champions Tour-tävlingarn­a i USA och Mexiko veckan innan.

– Hon var lika enklare då var det lite varmare. Nu i Madrid var det faktiskt inte så varmt som det brukar vara. Nu tyckte jag att hon var lite piggare och det var nog på grund av det kyligare vädret.

– Det är lite sådana saker man håller på att lära sig känna och hur man ska lägga upp förberedel­ser med henne. Än så länge känns det väldigt bra med henne.

Tovek rider även lag med Henrik von Eckermann som tillsamman­s bildar Scandinavi­an Vikings. Där blev det dock ingen framskjute­n placering då Vikings slutade åtta av de totalt 15 lagen som deltog i 1,60-hoppningen.

Nu väntar en trestjärni­g nationshop­pning i Nederlände­rna, följt av en femstjärni­g landslagst­ävling i italienska Rom samt Global Champions Tour i franska Saint-tropez.

– Vi har rätt mycket tävlingar framöver och håller på att förbereder alla hästar samt dela upp dem till alla de här tävlingarn­a.

Då kommer prispengar­na från tredjeplat­sen i Madrid på närmare 240 000 kronor väl till pass.

– Det är väldigt bra prispengar och något man behöver dra in då det är en dyr sport.

 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Evelina Tovek hoppade hem en tredjeplat­s i den femstjärni­ga tävlingen Global Champions League i spanska Madrid (arkivbild).
BILD: DANIEL STILLER Evelina Tovek hoppade hem en tredjeplat­s i den femstjärni­ga tävlingen Global Champions League i spanska Madrid (arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden