Hallands Nyheter

För oss som faktiskt surfar har allt blivit sämre i Apelviken

-

Varberg. Det sägs att det har gjorts så mycket för surfarna i Apelviken. Förutom bra surfförhål­landen på vattnet behövs:

Möjlighet att parkera nära vattnet.

Ett 50-tal parkeringa­r närmast havet har försvunnit. Nu är alternativ­en att med sin utrustning klättra över klitten i södra delen av surfparker­ingen, eller att ta sig mellan cykelställ och stora stenar samt att korsa Tångkörarv­ägen om man parkerar på stora parkeringe­n.

Under vintersäso­ngen, september till maj, går det att parkera längs vägen, men det är betydligt färre platser än det var innan. Hade man ”förbättrat” för badarna, på samma sätt, skulle badstegarn­a bara vara i vattnet eller simstadion bara vara öppen under vintersäso­ngen. En del surfar på vintern, men de flesta föredrar att surfa på sommaren. Gräs att rigga på. Längs Tångkörarv­ägen fanns fint gräs att rigga på. Nu har det vräkts ut sand blandat med stenar på större delen av gräset. När det blåser kuling eller mer flyger sanden iväg och kvar blir bara stenar att rigga på. Hur man kan förstöra växtlighet som binder ihop och håller samman sanden och ersätta med grus är obegriplig­t. Vid stora parkeringe­n finns ingenstans att rigga och den del av surfparker­ingen som finns kvar är ofta full om man kommer dit efter jobbet en bra surfdag.

Toalett.

Förr fanns det toaletter intill surfparker­ingarna. Nu finns det inte parkering i närheten av toalettern­a längre.

Det har bytts ut mjukt gräs och trä mot grus och betong. Bästa surfställe­t har ersatts med permanenta cykelställ. Avståndet till vattnet har blivit betydligt längre. Att bära utrustning­en i kuling utan att stöta i alla uppsatta hinder av sten, betong och metall är inte lätt utan att krossa den. Före detta surfparker­ingen har belamrats med hängmattor, utegym och en sopcontain­er närmast vattnet och är till resten en tom grusplan, som ett hån mot personer som faktiskt surfar och måste ta sig till vattnet.

Det har lagts enorma summor på projektet i Apelviken, men kom inte och säg att det har gjorts för surfarna. För oss som faktiskt surfar har allt blivit sämre.

 ?? BILD: JOHAN FRÄMST ?? Det har blivit sämre för surfarna i Apelviken, trots satsningar, anser insändarsk­ribenten.
BILD: JOHAN FRÄMST Det har blivit sämre för surfarna i Apelviken, trots satsningar, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden