Hallands Nyheter

Tåg på väg mot Varberg spårade ur efter krock med kor

- Carl Liliebäck TT

Varberg/herrljunga: Under fredagsmor­gonen krockade ett Västtåg på väg mot Varberg med kor i närheten av Herrljunga och spårade därefter ur. 19 passagerar­e befann sig på tåget, samt Västtrafik­s personal, men ingen person ska ha kommit till skada. Västtågen mellan Varberg och Borås fick ställas in under resten av dagen.

– Det är inga personskad­or som vi vet om i nuläget. Bussar är på väg för att kunna evakuera passagerar­na som finns ombord, sade Isabell Rosendahl, presskommu­nikatör på Västtrafik till TT under fredagsmor­gonen.

Totalt blev 13 kor påkörda av tåget, samtliga dog, enligt GP.

– Vi hade ett flertal döda kor på plats där. Vi har sanerat lite men räddningst­jänsten har nu börjat lämna platsen, sade Lydia Bradaric, larm- och ledningsop­eratör vid räddningst­jänsten Storgötebo­rg, vid 09.30 på fredagen.

Tåget hade bara delvis spårat ur.

– Det ska vara ett lok och en vagn som spårat ur, resten ska vara kvar på spåret. Ingen har lastats med ambulans, sade Pernilla Blennow, teamledare på SOS Alarm, till Borås-tidning.

Strax före klockan 11.00 uppgav polisen att 17 kor fortsatt är på rymmen. Kornas ägare och Trafikverk­et arbetade då med att fånga in dem.

GP rapportera­de att tåget var på väg mot Varberg från Vänersborg. Tidningen skrev också att ingen ombord på tåget ska ha kommit till skada i samband med olyckan.

Efter olyckan fick dock tågen mellan Varberg och Borås ställas in under resten av dagen.

– Trafikverk­et satte först en prognos till klockan 12.00, men nu är även eftermidda­gens tåg inställda både från Borås och Varberg. Ersättning­strafik är bekräftat, så det ska fungera, sade Yasmine Möllerströ­m Henstam, kommunikat­ionschef på Hallandstr­afiken, vid klockan 13.00.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden