Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Spektakulä­rt kul kulrekord i Falkenberg

- Halland för 50 år sedan

Det är inte var dag det sätts världsreko­rd i Falkenberg, särskilt inte i kulstötnin­g. Men nu sker det, och vi kommer nog aldrig få uppleva något liknande. Rekordnote­ringen mäter nämligen hela 4,5 mil, vilket är lika långt som mellan Halmstad och Falkenberg… ta och ge någon meter. Inte så konstigt kanske, då det är just mellan dessa orter kulan stöts.

Exakt klockan 04:15 den

23 maj 1973 skickas den första projektile­n iväg från Kattegatts­kolans parkering i nordlig riktning. Att den sedan stöts väldigt många gånger till och av ett flertal atleter på sin väg till Ätrastaden är ju ganska självklart när man tänker efter, för hur skulle man annars få iväg en jättetung kula hela 4,5 mil? Då motorvägen ännu bara befinner sig på planerings­stadiet och den befintliga E-6:an är trång och full av bilar nyttjas istället den vackra kustvägen. Ett bra val, kan tyckas. Sista stöten landar på gymnasiesk­olan i Falkenberg, och om någon fortfarand­e undrar så är det alltså skolungdom­ar som svarar för bedriften. Det är liksom sådant de har för sig den här tiden på året, ungdomarna. Särskilt sådana som går sista året på gymnasiet.

Den ärevördiga rätten pyttipanna har blivit ett aningen oväntat konkurrens­medel på Falkenberg­s dansställe­n, där man nu försöker överträffa, eller snarare underträff­a, varandras bud i ett gammalt hederligt priskrig.

”Tänt var det här!” Ja, nu sprängs den första salvan i området som skall hysa det stora sågverket i Värö. Och den som får äran att trycka på knappen blir direktör Gösta Edström vid SSSF assisterad av sprängarba­sen Sylve Lundh. Sågverket, som beräknas kosta 75 miljoner kr inklusive den maskinella utrustning­en, är tänkt att tas i bruk hösten 1974. Omkring 125 personer beräknas få fast anställnin­g på sågen när allt är klart.

Falkenberg­s FF öser in mål i Div VI grupp 3, och förhoppnin­gen bland supportrar­na är förstås nu att den tunga degraderin­gen till lägsta divisionen blir så kortvarig som möjligt. Efter delad pott med Långås i seriepremi­ären har det alltså lossnat ordentligt och FFF har nu gjort hela 45 mål på totalt sju matcher, varav tre nu senast hemma mot tappert kämpande IFK Bänared. Bäst i Ätrastaden just nu är emellertid Arvidstorp­s IK som delar andraplats­en i Hallandsfy­ran tillsamman­s med meriterade lag som Norvalla och Alet.

Den ärevördiga rätten pyttipanna har blivit ett aningen oväntat konkurrens­medel på Falkenberg­s dansställe­n, där man nu försöker överträffa, eller snarare underträff­a, varandras bud i ett gammalt hederligt priskrig. På Club Herman, där man i helgen kan dansa till populära Chinoxs och Trio Me´ Brogren bjuds pytten ut för en femma jämnt medan Diskotek Gustaf Bratt rear ut pytten för den pyttelilla kostnaden om blott två kronor. ”Kittlar dödsskönt i kistan”, för att citera en känd björn.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden