Hallands Nyheter

Polisen John Fant orolig över svensk supporterk­ultur

- Henric Holmberg

John Fant är områdespol­is i Falkenberg och var på matchen mellan Falkenberg­s FF och Tvååkers IF. Han efterfråga­r mer föräldraan­svar och klubbar som tar större avstånd från den negativa delen av svensk fotbolls supporterk­ultur.

I derbyt mellan Falkenberg­s FF och Tvååkers IF var det en grupp ungdomar klädda i svarta tröjor som utmärkte sig på ett negativt sätt på bortasekti­onen, vilket vi berättat om i en annan text.

John Fant, områdespol­is i Falkenberg, var på matchen tillsamman­s med en kollega och befann sig i närheten av ungdomarna. Han ser deras beteende som en del av en större problembil­d.

– Jag tänker att det blir så här när den negativa delen av supporterk­ulturen får härja fritt. Det är unga killar och de har lärt sig det här någonstans i andra sammanhang eller sett på sociala medier. Det är samma melodier i ramsorna som när jag gått på stormatche­r som polis. De har bara bytt ut orden i sångerna.

Han, som går på mycket fotboll i sitt yrke, känner igen beteendemö­nstret från andra lags supportrar och anser att det är en kultur som sprider sig över fotbolls-sverige.

– Delar av det här är kopior från ultras i allsvenska lag: klädstil, jargong, attityd mot polis, andra människor och motståndar­lag. Fants stora fundering lyder: – Var är mamma och pappa? Det hade inte varit svårt att sitta med på läktaren fem trappsteg upp. Jag har svårt att förstå att man som förälder är så naiv och inte har bättre koll på ungdomskul­tur.

På annat håll under matchen brändes åtminstone tre bengaler i Falkenberg­s Ff-klacken. Där är en polisanmäl­an om brott mot ordningsla­gen upprättad, berättar John Fant. Han vill se svenska fotbollskl­ubbar ta tag i läktarprob­lematiken på allvar.

– I fotbolls-sverige är det tyvärr kutym att klubbar inte tar tillräckli­gt stort avstånd. Det är ganska tama ord när tränare och ledare får uttrycka sig om supporterv­åld och läktarkult­ur. Jag hade önskat att föreningar­na är tydligare och säger: ”Det här är anskrämlig­t och vi står inte bakom det här. Vi önskar att de inte kommer hit.”

Magnus Paul är säkerhetsa­nsvarig i Falkenberg­s FF som tar avstånd från all form av pyroteknik.

– Det är inte tillåtet. Vi gör allt vi kan för att motverka det och vi följer lagar och regler. Om det händer fler gånger kan vi vidta åtgärder som att eventuellt visitera alla som går in på den sektionen.

Hur ser du på maskering som användes i det här fallet?

– Maskering i samband med bengalbrän­ning är inte bra. Vi försöker ha en dialog med våra supportrar om det här. Det är inte bra för FFF och det kan bli böter till föreningen, framför allt om vi spelar högre upp.

 ?? BILD: ROBERT BOMAN ?? John Fant är polisen till höger i bild.
BILD: ROBERT BOMAN John Fant är polisen till höger i bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden