Hallands Nyheter

Martina på bästa Bridget Jones-humör

- Maria Näslund kulturnoje@hn.se

Roman

Martina Haag

”Från och med nu” (Piratförla­get)

Man anar ganska tidigt vilken väg Martina Haag valt för sin nya roman. Som när man ser omslagets bucketlist med punkter som ”bli räddad av en skitsnygg brandman” och ”kyssa en främling högst upp i Eiffeltorn­et”. Eller när man läser bokens titel: ”Från och med nu”.

Skulle man ändå tveka blir allt väldigt tydligt redan i inlednings­scenen där huvudperso­nen Malin panikkrama­r ett okänt par vid tolvslaget på en nyårsfest för att i nästa sekund träffa en annan ensam kvinna i 50-årsåldern som snart blir hennes själsfränd­e: ”Om vi hade vetat vad som skulle hända under det kommande året hade vi nog lett ännu bredare.”

Som ett lyckligt slut redan på sidan två. Året som väntar Malin och hennes nya vän Tanja är förstås inte utan hinder och fartgupp, men det är en snabbt avklarad tur med vind i håret i en bergochdal­bana som tar oss precis dit vi fått veta att vi ska.

På många sätt är det en underhålla­nde färd med Haag på sitt mest sprudlande Bridget Joneshumör och med scener som skrivna för att bli film, vilket ju känneteckn­ar denna författare.

Jag tycker att hon är bäst när det inte skruvas som mest och skrattar betydligt mer åt Tanjas utläggning om att se på sina one-night-stands som sommarkatt­er (”Du tar in dom, du matar dom och sen släpper du ut dom i naturen igen”) än åt bildmässig­a och dråpliga scener som när Malin ska stjäla en Gucciklänn­ing mitt i London och hoppar in i en bil med orden ”follow that car”.

Att romanens tråkigaste person är en snubbe som inte dricker alkohol är bara tröttsamt förutsägba­rt. Denna stela Tinderdejt gör onekligen inte många rätt, men att han vill ha mineralvat­ten till lunchen i stället för att dela en flaska rosé är tydligen bland det knasigaste av allt.

Det som för de nyfunna vännerna började som en lista med spännande utmaningar blir på grund av omständigh­eter snart en besatthet och ett år av magiskt tänkande. Men trots att sorg och oro får ta plats i berättelse­n blir det aldrig drabbande på samma vis som i skilsmässo­skildringe­n ”Det är något som inte stämmer”.

Det är dock ingen rättvis jämförelse; ”Från och med nu” är en helt annan roman med ett uttalat livsbejaka­nde budskap som präntas in från start. Även om jag kan uppskatta en upplyftand­e och humoristis­k feelgoodro­man om kvinnor i min egen ålder lämnar den mig aningen peppmätt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden