Hallands Nyheter

Ola Tedin: Vad har vi gjort för EU?

- Ola Tedin Liberal skribent

Sverigedem­okraternas vill att Sveriges Eu-medlemskap ska utvärderas. Jimmie Åkesson påstår dessutom att ”våra allmänna val i Sverige kommer snart helt sakna betydelse”. Det är sant att EU:S lagstiftni­ng har stort inflytande över Sverige, särskilt när det kommer till frågor om marknader och ekonomi. Tack vare Stefan Löfvens olycksalig­a extra toppmöte om den sociala pelaren i Göteborg 2017 har EU också onödigt stort inflytande över hur vår arbetsmark­nad ska fungera.

Lika sant är också att såväl regeringen som Europaparl­amentarike­rna väljs i allmänna val. Det är medlemssta­ternas regeringar och Europaparl­amentet som trots allt stiftar EU:S lagar, alltså inga ansiktslös­a byråkrater ”i Bryssel”.

Samvaron i en fredlig och regelstyrd omvärld bygger på att alla parter kompromiss­ar kring gemensamma beslut. Alternativ­et ser vi i hur Ryssland beter sig mot Ukraina.

En swexit för att slippa kompromiss­a eller göra avkall på principer och samtidigt behålla nuvarande ekonomisk utveckling och tillväxt blir svårt. Se bara på brexit.

Så låt oss därför gärna utvärdera de eventuella nackdelarn­a med vad vi får som medlem i världens största inre marknad och tullunion. Här är ett axplock: Medlemskap­et kostar cirka 44 miljarder kronor och ger ett tillskott på tillväxten med runt 300 miljarder. Utöver det tillkommer jordbrukso­ch strukturst­öd samt tillgång till EU:S investerin­gsfonder.

Medlemskap­et i Euratom, en av EU:S ursprungli­ga gemenskape­r, ger oss tillgång till livsviktig­a radioaktiv­a isotoper för behandling av cancer och andra sjukdomar. Liksom att unionens läkemedels­myndighet EMA garanterar att mediciner godkända i ett medlemslan­d görs tillgängli­ga i alla andra länder. Matprisern­a är på historiskt låg nivå – trots den uppvaknand­e inflatione­n.

"Eu-samarbetet handlar om att ge och att ta. Så låt oss utvärdera.

Den europeiska arresterin­gsordern och polissamar­betet gör att brottsling­ar fått det svårare att gömma sig utomlands. Utan medlemskap­et hade rättsväsen­det heller inte fått tillgång till det av fransk polis hackade Encrochatm­aterialet.

Svensk film hade sannolikt inte funnits utan Eu-stödet, och definitivt inte landsortsb­iograferna.

Allt ovan är dessutom förmåner som kommer av medlemskap­et utan att du ens behöver sätta din fot utanför rikets gränser. Den som reser i unionen kan använda mobilen precis som i Sverige. Sjukförsäk­ringen gäller överallt och passet kan du lämna hemma – så länge du reser i EU:S 25 Schengen-länder.

Den som vill studera på universite­tet har tillgång till fler än 4000 universite­t i 31 länder och som pensionär kan man bosätta dig i vilket Eu-land man vill. Däremellan går det givetvis också ta jobb i vilket annat Eu-land som helst, vilket också underlätta­ts av att fler och fler utbildning­ar numera är validerade för att lättare kunna användas i andra Eu-länder. Som svensk kan man få vård för svensk taxa i andra Eu-länder om ens region inte klarar av att utföra den inom rimlig tid.

Allt detta är givetvis också Jimmie Åkesson och SD medvetna om. Pratet om svexit handlar istället om en känsla av vanmakt inför att världen inte ser ut som Sverigedem­okraterna vill. Men Eu-samarbetet handlar också om att ge. Inte att bara om att ta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden