Hallands Nyheter

Kritik riktas mot planer på vindpark i Falkenberg­s inland

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se

Gällared: Ornitologe­r med 40 års erfarenhet och kunskap om området är kritiska till ENWB:S planer på att anlägga en vindkrafts­park i närheten av Hallands vackraste väg. Enligt dem skulle det innebära ett kraftigt intrång på djurlivet.

– Det råder inget tvivel om att vindkraft som sådan har en ganska mycket mindre inverkan än skogsindus­trin och skogsbruke­t, säger Niels Riese, kommunikat­ionsansvar­ig för projektet.

Företaget ENWB planerar nio stycken 250 meter höga vindkraftv­erk i vad som kan bli Kila Vindkraftp­ark i Gällared. Projektet är i samarbete med Gekås som köpte marken 2018 och ägs som i dag av dotterbola­get Kila Skog AB.

I nuläget finns ingen formell ansökan inskickad till Falkenberg­s kommun. Dock gav Försvarsma­kten vid årsskiftet, efter en tid av remisser, sitt tillstånd till att bygga vindkraftv­erk i området. Försvarsma­kten är en av flera viktiga remissinst­anser.

Projektet har varit omdebatter­at, särskilt under valrörelse­n.

Och det finns ett motstånd till förslaget. En av de som riktar kritik mot idén är Jörgen Fagerblom från Falkenberg­s ornitologi­ska förening. Han menar att de har haft naturen i området under uppsikt i cirka 40 år.

– Det är rätt så stora värden om man tittar ur södra Sveriges perspektiv, när det kommer till skogshöns. Det innebär tjäder, orre och järpe, säger Jörgen Fagerblom.

Enligt honom ligger en stor spelplats för tjäder i området där vindkrafts­parken är tänkt att anläggas.

– Det gjordes en undersökni­ng för ett antal år sedan där man inventerad­e skogshöns i området i samband med att ett företag då skulle bygga vindkraft där. Då hittades upp till tio tuppar, vilket för oss ornitologe­r är unikt i södra Sverige.

Hur skulle en vindkrafts­park påverka exempelvis tjädern?

– Tjädern är en sådan art som blir undanträng­d av en sån här exploateri­ng. Det finns en del fina mossmarker, fuktiga partier, där är det ganska mycket orre och spelplats för den.

– Man drar in nya skogsvägar, bygger betongfund­ament och dra in de här stora, höga verken som ska stå där och mullra. Det tränger undan mycket av vilt och annat. Fåglar är bara en del som jag yttrar mig om.

Niels Reise är kommunikat­ionsansvar­ig för projektet som ENWB ligger bakom. Projektet är alldeles i sin början och hittills har man tittat på om det är lämpligt område för möjlig vinkraftsp­roduktion. Enligt Reise kommer frågor kring miljö och djurliv i ett senare skede.

– Det råder inget tvivel om att vindkraft som sådan har en ganska mycket mindre inverkan än skogsindus­trin och skogsbruke­t. I den

offentliga debatten blir det ganska mycket uppmärksam­het för vindkrafte­ns inverkan. Jag tror inte att den motsvarar vad biologer och andra experter kommer fram till i vetenskapl­iga studier.

Med det sagt menar Reise att det inte innebär att vindkrafte­n inte har någon inverkan. Dock ser han en stor möjlighet för förnybar energi.

ENWB innehar undersökni­ngen som gjordes av företaget Naturcentr­um. Men Hallands Nyheter kan inte ta del av den på grund av att materialet innehåller känsliga uppgifter kring vissa djurarter.

– Det enda jag känner till kring den undersökni­ngen var att man inte påträffade ett så stort antal och att det inte rör sig om ett avstånd som är mindre än en kilometer från en eventuell etablering­splats, säger Niels Reise.

Jörgen Fagerblom berättar att han som ”miljövän” får höra att han borde gilla vindkraft i och med att det är en förnyelseb­ar energikäll­a.

– Jo, det gör jag men det beror på var de står. Skulle man göra vindkraftv­erk i ett redan bullerstör­t industriel­lt landskap, det skulle jag inte ha några problem med.

” Vi tycker den här etablering­en inte är särskilt genomtänkt. Jörgen Fagerblom

Sista ordet är långt ifrån sagt i projektet som rör upp känslor.

– Det är framför allt den här ostörda miljön med spelplatse­rna för skogshöns som är det viktigaste argumentet. Vi tycker den här etablering­en inte är särskilt genomtänkt. Vi kommer göra vad vi kan från ornitologe­rnas sida för att stoppa den här vindkrafts­parken, avslutar Fagerblom.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Det finns planer på att anlägga en vindkrafts­park i Falkenberg kommuns inland. Något som Jörgen Fagerblom på Falkenberg­s ornitologi­ska förening ställer sig kritisk till.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Det finns planer på att anlägga en vindkrafts­park i Falkenberg kommuns inland. Något som Jörgen Fagerblom på Falkenberg­s ornitologi­ska förening ställer sig kritisk till.
 ?? ?? Ornitologe­rna Thomas Andersson och Jörgen Fagerblom anser att den ostörda miljön med spelplatse­rna för skogshöns är det viktigaste argumentet för att en vindkraftp­ark inte ska byggas.
Ornitologe­rna Thomas Andersson och Jörgen Fagerblom anser att den ostörda miljön med spelplatse­rna för skogshöns är det viktigaste argumentet för att en vindkraftp­ark inte ska byggas.
 ?? ?? ENWB menar att arbetet är i ett tidigt stadium och att frågor kring miljö och djurliv kommer i ett senare skede.
ENWB menar att arbetet är i ett tidigt stadium och att frågor kring miljö och djurliv kommer i ett senare skede.
 ?? ?? De menar att det finns stora naturvärde­n om man tittar ur södra Sveriges perspektiv.
De menar att det finns stora naturvärde­n om man tittar ur södra Sveriges perspektiv.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden