Hallands Nyheter

Regeringen krävs på svar om etablering­sjobben

- Maria Davidsson

Både Socialdemo­kraterna och arbetsmark­nadens parter börjar tröttna på att regeringen inte kommer till skott om etablering­sjobben.

– Vi förstår faktiskt inte, vad är det som tar så lång tid? säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Etablering­sjobb är en ny reform som ska hjälpa nyanlända och långtidsar­betslösa in på arbetsmark­naden. Riksdagen har fattat beslut, Eu-kommission­en har godkänt åtgärden och fack och arbetsgiva­re är överens om ett avtal sedan 2017.

Det enda som nu fattas är att regeringen ändrar i en förordning.

– Det har knådats fram av olika instanser under flera år. Nu när det väl borde rulla igång har det uppenbarli­gen kastats in grus i maskinerie­t, och vi har anledning att tro att det är Sverigedem­okraterna som ligger bakom det, säger Teresa Carvalho (S), vice ordförande i riksdagens arbetsmark­nadsutskot­t.

Hon begär nu att arbetsmark­nadsminist­er Johan Pehrson (L) ska komma till utskottet och reda ut varför frågan tycks ha fastnat på arbetsmark­nadsdepart­ementet.

I december i fjol kom Svenskt Näringsliv, LO och Unionen överens om detaljerna i ett nytt avtal om etablering­sjobben. Det gäller från den 1 januari i år, men för att det ska kunna användas skarpt krävs att regeringen gör vissa ändringar i en förordning.

Fack och arbetsgiva­re hade väntat sig att det skulle gå relativt snabbt, men frågan tycks ha gått i stå.

– Vi förstår inte varför, och har inte fått något besked, säger Mattias Dahl.

– Det är frustreran­de och oförståeli­gt.

Tvärtom är signalen från politikern­a att det är viktigt att få nyanlända och långtidsar­betslösa i jobb och fackens och arbetsgiva­rnas avtal applåderas.

– Jag tycker att det börjar bli alltmer uppenbart att både den här regeringen och den förra har väldigt svårt att komma till skott. Men jag

förstår inte varför, eftersom man politiskt i alla sammanhang säger att det här är en väldigt viktig fråga och att detta är en av nycklarna att lösa den, säger Mattias Dahl.

Etablering­sjobben riktar sig till nyanlända och de som varit arbetslösa i mer än två år. Staten och arbetsgiva­ren delar på lönekostna­den och det ska vara möjligt att ha ett etablering­sjobb i två år. Tanken är att jobbet sedan ska övergå i en tillsvidar­eställning.

Svaren från Johan Pehrson har under våren varit att regeringen tror att etablering­sjobb kan vara viktiga för att få långtidsar­betslösa och nyanlända i jobb, men att frågan fortfarand­e bereds.

”Det handlar bland annat om juridiska frågor och om finansieri­ngen, då staten ska bevilja statlig ersättning för arbete i etablering­sjobb. Regeringen har en pågående dialog med Svenskt Näringsliv, Unionen och LO”, har Pehrson skrivit i flera svar till riksdagsle­damöter som undrat.

Pengar finns avsatta i budgeten för 2023, men det har funnits frågetecke­n om hur långt pengarna kommer att räcka om etablering­sjobben blir populära.

Mattias Dahl vänder sig dock mot att enbart se åtgärden som en kostnad.

– En person som går in i det här lämnar ett bidragsber­oende. Det är uppenbart positivt för den enskilde, men också för samhället, säger han.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? Arbetsmark­nadsminist­er Johan Pehrson (L) krävs på svar om varför etablering­sjobben dröjer.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL Arbetsmark­nadsminist­er Johan Pehrson (L) krävs på svar om varför etablering­sjobben dröjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden