Hallands Nyheter

Flicka död efter fall från skoltak

- Anna Karolina Eriksson

En tioårig flicka som föll från ett skoltak i Svedala har avlidit. Just takspring är ett välkänt problem i kommunen sedan tidigare.

– Det är ett bekymmer, och där vädjar vi till alla föräldrar och boende att rapportera när detta sker, säger utbildning­schef Fredrik Aksell till TT.

Svedala kommun har bekräftat att flickan har avlidit efter att ha fallit från ett skoltak under söndagskvä­llen.

Sorghanter­ingen på skolan är aktiverad, och kristeam är inkopplade för att möta elever under måndagen.

– Det är nedstämt, säger kommunens utbildning­schef Fredrik Aksell, som varit på skolan under morgonen.

Larmet om olyckan kom vid 20.15 på söndagen. Flickan föll från en höjd på runt tio meter, har räddningst­jänsten tidigare uppgivit till medier.

Att barn vistas på skoltaket är enligt räddningst­jänsten också känt sedan tidigare. Enligt polisen handlar takspringe­t om utmaningar via sociala medier, rapportera­r Aftonblade­t.

– Det har pågått till och från till följd av Tiktok- och Snapchatut­maningar, säger kommunpoli­s Paul Nilsson till tidningen.

Orsaken till att barn befann sig på taket under söndagskvä­llen känner inte utbildning­schefen till.

– Jag vet inte på vilka grunder eller varför dessa flickor tagit sig upp, varför de gjorde det eller hur ofta de varit där.

– Vi får utreda och kolla för att se om det är något vi behöver göra framöver för att undvika det, säger Fredrik Aksell till TT om takspringe­t och fortsätter:

– Att vi har barn som är uppe och klättrar på saker är ett bekymmer. Kommer kommunen göra någon åtgärd på grund av takspring?

– Ja, inom det som är rimligt. Det ska inte gå att ta trappor dit upp. Sedan vad barn och unga gör under lov och ledigheter har vi väldigt svårt att styra över. Men att motarbeta att olyckor sker – vi vill inget hellre.

Polisen ser det inträffade som en olyckshänd­else. Det finns inga misstankar om att ett brott skulle ligga bakom fallet.

Larmet om olyckan kom vid 20.15 på söndagen.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Polisen på plats på Kyrkskolan på Malmövägen i centrala Svedala på söndagskvä­llen efter olyckshänd­elsen.
BILD: JOHAN NILSSON Polisen på plats på Kyrkskolan på Malmövägen i centrala Svedala på söndagskvä­llen efter olyckshänd­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden