Hallands Nyheter

Regimkriti­kern Protasevit­j uppges bli benådad

Den belarusisk­e regimkriti­kern och journalist­en Roman Protasevit­j – som greps när hans flygplan tvingades ned i Minsk 2021 – säger sig vara fri. Han uppges bli benådad, bara några veckor efter att han dömdes till ett långt straff.

- Martin Mederyd Hårdh

Efter en lång process i det slutna belarusisk­a rättssyste­met har Protasevit­j satts på fri fot, enligt landets propagandi­stiska och inte sällan hårt regisserad­e medier. Nyhetsbyrå­n Belta visar upp hur 28-åringen säger att han är ”extremt tacksam” för att diktatorn Aleksandr Lukasjenko personlige­n beslutat att benåda honom.

– Det här är såklart bara goda nyheter, säger han där.

Roman Protasevit­j greps under uppmärksam­made former i maj 2021, då han redan hade gått i exil och skulle resa från Grekland till Litauen. Flygplanet tvingades ned i Belarus, varpå Protasevit­j och hans flickvän greps.

Kort därpå visades journalist­en upp av den belarusisk­a propaganda­apparaten, i en förmodat iscensatt intervju där han gråtandes och med blåmärken sade sig erkänna flera brott. Brottsankl­agelserna – anstiftan till olika former av orolighete­r – hade att göra med hans aktivitete­r och engagemang i demokratir­örelsens protester efter presidentv­alet 2020.

Efter en tid i husarrest dömdes Roman Protasevit­j den 3 maj i år på totalt drygt 1 500 brottspunk­ter, däribland terrorbrot­t. Straffet blev åtta års vistelse i en straffkolo­ni.

Protasevit­j hade då erkänt sig skyldig till brott och flera röster inom Belarus demokratis­ka exilopposi­tion har sagt sig befara att han har tvingats till samarbete med säkerhetst­jänsten KGB.

Roman Protasevit­j var under flera år en framträdan­de person inom proteströr­elserna i det slutna Belarus. Han var med och grundade nyhetstjän­sten Nexta, som växte fram till en viktig och öppen plattform under massprotes­terna 2020 och 2021, men som sedan blev stämplad som ett terrororga­n av myndighete­rna. Nextas journalist­er har fortsatt att verka från bland annat Polen.

Två av Protasevit­js kollegor har också nyligen dömts till långa fängelsest­raff. Hans flickvän Sofia Sapega, som är rysk medborgare, dömdes redan förra året.

Svetlana Tichanovsk­aja, opposition­sledare i exil, anser att den belarusisk­a regimen försöker ”dölja sina brott bakom en rökridå”. I ett inlägg på Twitter beskriver hon benådninge­n av Roman Protasevit­j som ett ”förutsägba­rt försök” att avleda uppmärksam­het från annan pågående förföljels­e i hemlandet.

Mängder av människor hålls fängslade i Belarus av politiska skäl. Människorä­ttsorganis­ationen Vjasna – som grundades av den fängslade Nobelprist­agaren Ales Bjaljatski – räknar i dagsläget till 1 525 politiska fångar.

 ?? ARKIVBILD: MARKUS SCHREIBER ?? Demonstran­ter i Berlin höll upp bilder av Roman Protasevit­j, ett par veckor efter att han tvingades till och greps i Belarus i maj 2021.
ARKIVBILD: MARKUS SCHREIBER Demonstran­ter i Berlin höll upp bilder av Roman Protasevit­j, ett par veckor efter att han tvingades till och greps i Belarus i maj 2021.
 ?? ARKIVBILD: RAMIL NASIBULIN ?? Roman Protasevit­j vid en presskonfe­rens på utrikesdep­artementet i Minsk i juni 2021.
ARKIVBILD: RAMIL NASIBULIN Roman Protasevit­j vid en presskonfe­rens på utrikesdep­artementet i Minsk i juni 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden