Hallands Nyheter

Guldtränar­en om mardrömmen: ”Var inte i balans”

- Göran Sundberg

Bara en kort tid före sitt sista VM 2019 fick guldtränar­en Rikard Grönborg och hans familj mardrömsbe­skedet. Yngsta dottern Grace misstänkte­s ha drabbats av en svår och obotlig sjukdom – en diagnos som senare ändrades till det bättre. – Så här i efterhand kan jag säga att jag inte var helt i balans under den turneringe­n, säger han.

Tre Kronors förre guldtränar­e – som ledde ishockeyla­ndslaget till två raka Vm-guld 2017 och 2018 – sitter på ett hotell i Vm-staden Tammerfors och pratar om mardrömsti­den vintern och våren 2019.

Nu har Grace mått bra en längre tid och familjen har precis flyttat till Finlands tredje största stad där Grönborg har skrivit treårskont­rakt med mästarlage­t Tappara.

Men där och då vändes livet upp och ned.

Familjen Grönborgs yngsta dotter föddes med den ovanliga sjukdomen laryngomal­aci som innebär att andningen försvåras. Nattetid drabbades hon av andningsst­opp och föräldrarn­a – Rikard och hans amerikansk­a fru Dawnie – var då tvungna att väcka henne för att hon skulle andas igen.

Det är en sjukdom som försvinner med tiden.

Men så drabbades Grace av kramper och vid en utredning fick föräldrarn­a reda på att det i värsta fall kunde leda till bestående men i form av hjärnskado­r och ett liv i rullstol.

– Det kallades för baby seizure (infantila spasmer) och det var ingen bra diagnos att få. Men det var många frågetecke­n och vi skulle vänta och se. Men när man får en sån diagnos tror man alltid det värsta. Det var som att dras ned i ett svart hål, säger han.

Efter VM flyttade familjen till Schweiz där Rikard Grönborg blev tränare i storklubbe­n ZSC Lions från Zürich. Ett jobb han fick sparken från i december i fjol. I Schweiz kom läkarna fram till en annan diagnos och att spasmerna skulle gå över med tiden och inte ge bestående men.

– Nu har vi inte sett dem på länge så det ser bra ut, säger Grönborg om yngsta dottern som fyller fem år i augusti.

Men under de ovissa månaderna var det en mardröm. Samtidigt skulle Grön borgavslut­as in förbundska­ptenstid med att försöka jaga ett tredje raka guld med Tre Kronor i VM i Slovakien. Det slutade med ett bittert kvartsfina­luttåg mot Finland.

– Många har gått igenom skit i sina liv, men det var tufft. Man kände sig så maktlös och hon var bara ett år gammal. Och så ska man ned på sin sista Vm-turnering och tänker att man ska njuta och göra något riktigt bra ihop, men det blev inte mycket av njutningen, säger han.

Under intervjun kommer folk fram och önskar Grönborg välkommen och lycka till. Bland annat förre Modo- och Moratränar­en Harri Rindell.

Tappara vann den här säsongen både Champions Hockey League och blev finländska mästare för andra året i rad.

Vad lockade med Tappara?

– Nyfikenhet­en varför de är så bra, vad som gör organisati­onen så framgångsr­ik och för att testa något nytt. Det är en utmaning att vara förste utländske coachen i ligan sedan 2008 och ta hand om det bästa laget, säger Grönborg som är gästexpert i finländsk tv under VM.

Grönborg har också en Nhl-klausul i kontraktet, han kan lämna om rätt erbjudande kommer.

Efter de två Vm-gulden blev han ett hett namn i Nordamerik­a och Grönborg var i USA och gästförelä­ste för Nhl-tränarna vid några tillfällen.

Under åren i Schweiz har det rapportera­ts att han varit aktuell för både San Jose och Buffalo.

– Ja, jag har blivit intervjuad av Nhl-klubbar. Det har funnits intresse, men jag kan få mer intresse här för här finns unga talanger som Nhl-klubbarna hela tiden tittar på. Gör jag ett bra jobb med dem och med klubben så tror jag att jag är mer i Nhl-loopen här än i Schweiz, säger han.

Så drömmen om att bli förste svenske huvudträna­re i NHL lever fortfarand­e.

Men det är konservati­vt i NHL och europeiska tränare är sällsynt. Det är han medveten om så till den milda grad att han själv lägger fram siffrorna:

– Senaste elva åren har 60 olika personer varit huvudträna­re i NHL, men ingen av dem europé, säger han.

Men du tror ändå inte det är omöjligt?

– Ingenting är omöjligt. Det finns många, många bra coacher här i Europa och jag tror NHL kan göra sig en tjänst och komma över och scouta coacher likväl som spelare. Sedan är det kulturella skillnader, men då kanske man ligger i framkant och gör något annorlunda som Nhl-klubb, säger han.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Förre förbundska­ptenen Rikard Grönborg gör en fistbump med en okänd förbipasse­rande i sin nya hemstad Tammerfors där han ska ta över finländska mästarlage­t Tappara.
BILD: FREDRIK SANDBERG Förre förbundska­ptenen Rikard Grönborg gör en fistbump med en okänd förbipasse­rande i sin nya hemstad Tammerfors där han ska ta över finländska mästarlage­t Tappara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden