Hallands Nyheter

Toppbetyg till Coldplay inför Ullevi

- Daniel Claeson kultur@gp.se

Coldplay

Estádio Cidade de Coimbra, Portugal, lördag

Bäst: Färgerna, glädjen, festen. Sämst: Inget faktiskt. Publik: 52 373

Det tar bokstavlig­en fem sekunder efter det att de fyra medlemmarn­a i Coldplay klivit upp på scenen innan det första fyrverkeri­et skjuts av till introt av ”Higher power”. Konfettin flyger, laserljuse­t skär genom röken i kvällsmörk­ret, de stora, färgglada badbollarn­a dansar runt i publikhave­t och på allas armar sitter armband som blinkar i universums alla färger i perfekt tajming till musiken. Att spela konsert inför 50 000 på en stadion en sommarafto­n ska vara en veritabel fest för livet och glädjen, det har Coldplay förstått, det är Coldplay bäst i klassen på.

Jag har lyckats ta mig till Coimbra, en gammal universite­tsstad en bit in från den portugisis­ka västkusten och ungefär mittemella­n Porto i norr och Lissabon i söder. Här bor normalt runt 100 000 människor och i fyra dagar har dubbelt så många kommit på besök i stan som, lindrigt uttryckt, inte är skapt för den sortens anstormnin­g. Så gott som ingenting fungerar som det ska, trafiken är en enda stor och stillaståe­nde rondell och väl framme vid arenan där Sverige spelat Em-slutspelsm­atcher i fotboll ligger biljettsys­temet nere.

Efter sju sorger och åtta bedrövelse­r lyckas man baxa in alla 52 373 åskådare till denna, den sista av fyra konserter under Coldplays premiärvec­ka. Senare under sommarens turné ska de till Ullevi för fyra utsålda kvällar i juli.

När skymningen faller över Coimbras stadion och den mulna himlen spricker upp i stjärnklar­t ställs förhoppnin­gen alltså till Coldplay. Att deras eget universum ska fungera lite som en parallell värld till kaoset i verklighet­en och visst är det så. Under två timmar bjuder världens just nu största band på en på samma gång vansinnig som njutbar resa i technicolo­r. En excess i kulörta lyktor och feelgood-refränger som inte ens den allra mest cyniska indietalib­an kommer att kunna värja sig emot, jag lovar.

Om ni såg bandet på Ullevi för sex somrar sedan har ni en försmak. Redan då var det färgglatt så det dög, men det var en analog barnlek jämfört med den högteknolo­giska överkörnin­g som bjuds under en ”Music of the spheres”-konsert. Ibland känns det som att hela stadion är på den där indiska festivalen där alla bär vitt och får färg kastad på kläderna, ibland (som under en makalös ”Clocks”) studsar så mycket grön laser över huvudet att man tror att man bor i en psykedelis­kt upplyst flaska Absinth.

Tycker ni jag pratar för mycket om krimskrams­et och för lite av musiken? Det är inte alls meningen. Det fina i kråksången är nämligen att Coldplay lyckas förena de båda till en storslagen fest där det ena förstärker det andra och vice versa. I vissa sjok av kvällen ligger fokus på allt glitter i världen och då dansar, sjunger, lever vi. I andra tonas allt ner, Chris Martin (vilken frontman!) sitter ensam vid pianot och sjunger och vi lyssnar och tar igen oss.

Intrycksmä­ssigt är det som ett Tiktok-flöde med en svår diagnos, inte en lugn stund på 120 minuter, men ändå vill jag påstå att Coldplays sommarpart­y 2023 är en upplevelse för alla åldrar. Och därmed Ullevis allra hetaste biljett. Håll hårt i den.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? På 50 000 armar sitter armband som blinkar i universums alla färger i perfekt tajming till musiken.
BILD: DANIEL CLAESON På 50 000 armar sitter armband som blinkar i universums alla färger i perfekt tajming till musiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden