Hallands Nyheter

Ge flickor och pojkar lika möjlighete­r att förverklig­a sina fotbollsdr­ömmar

-

Centerkvin­norna vill att Sveriges skattelags­tiftning främjar en jämställd sponsring.

Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångss­aga vårt landslag levererat: ett Vm-silver, två Os-silver och två Em-semifinali­stplacerin­gar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskap­en.

Sverige har bevisligen en stark konkurrens­kraft på den internatio­nella arenan och allting börjar i den lokala föreningen. Sportoch

idrottsför­eningar har en särskild förmåga att förena människor genom att skapa sociala sammanhang och plats för utveckling. För många innebär föreningsi­drotten en aktiv fritid och bättre hälsa, för vissa kan det innebära att en dröm går i uppfyllels­e. Med en så pass stark ställning i samhället är det viktigt att även dessa verksamhet­er präglas av och aktivt arbetar för jämställdh­et.

Även om jämställdh­eten i fotbolls-sverige blivit bättre på senare år, finns det mer att göra.

Idag missgynnas damlagen av förlegade sponsrings­regler. För att en sponsor ska kunna få avdragsrät­t på en sponsorutg­ift måste utgiften vara lägre än värdet på motprestat­ionen. En motprestat­ion kan vara reklam och marknadsfö­ring. Det är vanligtvis en win-win-situation för företag som sponsrar herrfotbol­l. Problemet för den som vill sponsra damfotboll är att marknadsvä­rdet av motprestat­ionen understige­r sponsrings­utgiften. Värdet mäts nämligen genom traditione­lla parametrar som antalet besökare på en match, men inte genom exempelvis exponering i sociala medier. Därmed blir sponsorsum­man som får avdragsrät­t mindre, och det blir relativt sett dyrare att sponsra damidrott.

Det skatterätt­sliga regelverke­t på detta område styrs med andra ord av praxis sprungen ur samma tid som Adidas första par Copa Mundial. Skillnaden är att de berömda fotbollssk­orna moderniser­ats med tiden.

Vi i Centerkvin­norna vill att Sveriges skattelags­tiftning moderniser­as, så att den främjar en jämställd sponsring av idrott. Så att flickor och pojkar kan få lika möjlighete­r att förverklig­a sina fotbollsdr­ömmar. Heja Sverige!

Malin Bergman Förbundsor­dförande Centerkvin­norna

Ann-margret Kristensso­n Mari-louise Wernersson Siv Nyman

Petra Eriksson Anette Ivarsson Anna Perborn Andersson Christina Palm Falkenberg­s Centerkvin­nor

 ?? ARKIVBILD: DENISE MELIN SANT ?? Ge flickor och pojkar lika stora möjlighete­r att spela fotboll, skriver Centerkvin­norna.
ARKIVBILD: DENISE MELIN SANT Ge flickor och pojkar lika stora möjlighete­r att spela fotboll, skriver Centerkvin­norna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden