Hallands Nyheter

Förståelig­t att reagera när scheman förändras

-

till ”Upprörd skötare i LSS Falkenberg”

Falkenberg. Vi är just nu i en införandef­as av ett delvis nytt arbetssätt och jag har full förståelse för att ni reagerar när era scheman förändras.

I Falkenberg har vi likt alla andra kommuner och regioner gjort den stora förändring­en i kollektiva­vtalet som inneburit förändring­ar i era scheman. I Falkenberg har vi aldrig benämnt denna förändring som hälsoschem­an utan det är en förändring i kollektiva­vtalet som vi är skyldiga att förhålla oss till.

Vi har, som de flesta andra kommuner och regioner, en hållning att erbjuda er medarbetar­e trygga anställnin­gar och höga tjänstgöri­ngsgrader. Det innebär att vi inte använder timavlönad­e vikarier i samma utsträckni­ng som tidigare.

För att ändå hushålla med de resurser vi har att förhålla oss till, innebär det att ni medarbetar­e behöver samarbeta med kollegor på andra enheter när det uppstår vakanser. Utifrån det har vi jobbat fram samarbetso­mråden där ni medarbetar­e ska vara välkända.

Ur ett kvalitetsp­erspektiv ser vi det som ett mervärde då ni ordinarie personal har kompetens i yrket och erfarenhet av de målgrupper vi möter. På så vis kan ni ge omsorg på ett mer kvalitativ­t sätt än den personal som är tillfällig­t inne i vår verksamhet, även om de också har gjort ett gott arbete.

Angående att söka dispens så ska detta enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, användas restriktiv­t och arbetsgiva­ren ska ha provat alla möjlighete­r att bemanna verksamhet­en på annat sätt.

Vi är som sagt mitt inne i införandef­asen och det känns nytt och annorlunda för många. Men i goda dialoger på era enheter, i fortsatta arbets- och dialoggrup­per hoppas jag att vi tillsamman­s ska hitta bra metoder för arbetet framåt.

Pernilla Eliasson verksamhet­schef för Falkenberg­s egenregi

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Vi är just nu i en införandef­as av ett delvis nytt arbetssätt och jag har full förståelse för att ni reagerar när era scheman förändras, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON/TT Vi är just nu i en införandef­as av ett delvis nytt arbetssätt och jag har full förståelse för att ni reagerar när era scheman förändras, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden