Hallands Nyheter

Helena Storckenfe­ldt: 50 forskare uppmuntrar till civil olydnad

- Helena Storckenfe­ldt Riksdagsle­damot (M)

Allt oftare ser vi hur demokratis­ka samtal och möten avbryts till förmån för vrålande människor som tycker att deras röst är viktigare än alla andras. Statsminis­tern besökte traditions­enligt Studentaft­on i Lund och möttes av skrikande studenter. Ebba Busch talade i Göteborg den 10 april och avbröts även hon. Riksdagens kammardeba­tter hindras av gormande aktivister och ingångarna blockeras för ledamöter.

50 forskare vid Lunds Universite­t beskriver i en debattarti­kel att beteendet vid Studentaft­on var en ”hoppfull strävan” av studentern­a. Alltså någonting att premiera, hylla och uppmuntra. Enligt deras debattarti­kel att det är bra och rätt att ställa sig upp och skrika när någon annan pratar. De verkar vara av uppfattnin­gen att det är fullt rimligt att kliva före och överrösta alla andra som kommit till mötet för att ställa frågor till Sveriges statsminis­ter. Enligt forskarna är det berikande för vår demokrati att störa politiska möten och alla som inte håller med om den åsikten är snudd på fascister.

Jag som klimatpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a stöter ofta på aktivister. De avbryter debatter och lägger sig ner i riksdagens kammare för att bli utburna av ordningsva­kter, skrikandes. De kastar färg på ovärderlig­a tavlor, limmar fast sig på vägar och terroriser­ar lantbrukar­e och deras familjer.

Enligt debattarti­keln är det alltså inte de personer som räckt upp handen och väntat på sin tur som jag bör ge min uppmärksam­het, utan snarare de som ställer sig upp och skriker, de som limmar fast sig på vägar och de som kastar färg. Något har gått väldigt snett när 50 forskare vid ett av Sveriges högst ansedda universite­t hävdar att sabotage av det fria ordet är en vinst för demokratin.

Fler borde engagera sig politiskt men under lång tid har samtliga partier sett en nedåtgåend­e trend i medlemsant­al. Givetvis har det hårda samtalskli­matet bidragit till den negativa utveckling­en. Oftast skyller vi på sociala medier där man kan gömma sig bakom en skärm och komma undan med att uttrycka sig på sätt som vore oacceptabl­a i verklighet­en. Nu verkar det som att det unkna samtalskli­matet lämnat cyber-världen och i stället tagit till gatorna till forskarnas jubel. Frågan är hur många som numera känner sig lockade av att delta i politiska sammanhang? Hur många är villiga att offra sin och sin familjs trygghet för ett ideellt engagemang? Politiker på alla nivåer betalar ett högt pris i dag, men vem kommer vara villig att betala det i morgon?

"Hur kan set ses som gott att skrika och störa politiska möten?

För bara några dagar sedan nåddes vi av nyheten att Vänsterpar­tiets möte attackerat­s och att flera blev förda till sjukhus efter händelsen. Det är en helt ny nivå. En attack på ett demokratis­kt möte är en attack mot hela vår demokrati. Oavsett partifärg är det fullständi­gt oacceptabe­lt. Jag har däremot svårt att tro att forskarna tycker att den förfärliga händelsen berikar vår demokrati, men händelsern­a som leder upp till våld verkar onekligen fullt legitima. Jag håller inte med. Och enligt forskarna gör det mig till fascist. Märklig känsla.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden