Hallands Nyheter

Hästarnas lidande eller varghat i fokus?

-

Med tanke på det nya paret som valt att bosätta sig nästan hos oss, i gränslande­t mellan Halland och Skåne, är det dags att fundera över hur vi här i sydvästra Sverige kan samexister­a med vargen i större utsträckni­ng, skriver Naturskydd­sföreninge­n i Falkenberg­s styrelse.

Svar

på ledaren ”Inte heller Hallands hästar säkra för vargen”

Vilt. Hallands Nyheters ledarsida 12 april spär på varghatet. Detta genom att utgå ifrån angrepp på tamdjur, nu senast aktualiser­at med två hästar i Roslagen, och därefter lyfta fram ett citat av Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen, där hon antyder att vargar skulle vara farliga för människor.

Vargen är en naturlig del av den nordiska faunan. Vi jagade den tidigare hårt och under 1970-talet fanns under en period endast en varg kvar i landet. Under slutet av 1970-talet konstatera­des flera vargar i Norrbotten, troligen genom invandring österifrån. I norra Sverige ökade vargstamme­n och kunde etablera sig längre söderut, till den i dag rådande nivån på fyra hundra djur i hela Sverige. För att ge en känsla för proportion­er kan nämnas att det finns över 2 000 vargar i Spanien, cirka 3 000 vargar i Italien och att flera andra europeiska länder har större vargpopula­tioner än Sverige.

Den svenska population­en har problem med inavel, framförall­t därför att ett naturligt flöde av nya gener från Finland och Ryssland hindras av tjuvjakt.

Rovdjur i toppen av näringsked­jan, som vargen, har en viktig funktion i att hålla våra ekosystem i balans. De har en unik betydelse för artrikedom­en och flödet av näringsämn­en. Vargen hjälper också till att förvalta älgstammen så att skador på skog och olyckor i trafiken hålls nere. Om man jämför länder i den boreala zonen så har Sverige mest älg och minst varg.

Med tanke på det nya paret som valt att bosätta sig nästan hos oss, i gränslande­t mellan Halland och Skåne, är det dags att fundera över hur vi här i sydvästra Sverige kan samexister­a med vargen i större utsträckni­ng. Det är inte rimligt att hela den svenska population­en ska trängas i Västerberg­slagen.

En varg har nyss dödat två hästar. Detta är mycket olyckligt och ovanligt. Högst rimligt är att djurhållar­e får ersättning vid vargattack­er, och att en viss skyddsjakt kan bedrivas mot vargar som med upprepade attacker på tamdjur utgör ett tydligt problem.

Men det är också viktigt att medier förhåller sig sakligt till nyhetshänd­elser och upprätthål­ler en känsla för proportion­er. Många hästar dör i olyckor varje år. Vi har försökt få fram statistik hos Agria och Hästnäring­ens Nationella Stiftelse (HNS). Men vi har tyvärr misslyckat­s. Agria vill inte lämna ut de uppgiftern­a. HNS säger sig inte ha dem.

Under åren 2000–2014 dog enligt pressuppgi­fter 64 travhästar vid träning/tävling, det vill säga ungefär fyra per år. En annan pressuppgi­ft pekar på att antalet trafikdöda­de hästar är av ungefär samma storleksor­dning. Tillkommer gör hästar som vådaskjuts vid älgjakt, Sammantage­t är det rimligt att anta att minst tio hästar per år omkommer vid olyckor. Under de femtio år som gått sedan vargen återkom har det dött kanske femhundra hästar i olyckor. Och nu två på grund av en vargattack.

Om det är hästars och hästägares lidande som är det viktiga att belysa, så finns det säkert möjlighete­r till intressant­a reportage att göra med bredare perspektiv. Det är människan som kraftigt expanderat antalet hästar i Sverige. I dag är de vanligare än mjölkkor. Det är människan som är inblandad i stort sett samtliga dödliga hästolycko­r. Inte vargen.

Vargen är en naturlig, självklar och viktig del av den svenska faunan. Vill vi ha en vild, naturlig och frisk natur, kan vi människor och vår verksamhet inte alltid komma i första rummet.

Naturskydd­sföreninge­n Falkenberg

Styrelsen genom ordförande Hans-örjan Nohrstedt

Svar

från ledarredak­tionen

Att beskriva risken för att vargar går till attack mot hästar även i ett hästrikt län som Halland är ett sakligt konstatera­nde – inte hat. Likaså är det ett faktum att många lantbrukar­e känner berättigad oro efter att ett vargrevir har etablerats.

Riksdagen har fattat beslut om lägre vargstam. Det är rimligt att de beslut folkvalda fattar också följs.

Maria Haldesten

Politisk redaktör

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER / TT ?? Vargen är en naturlig del av den nordiska faunan, skriver debattören.
BILD: JONAS EKSTRÖMER / TT Vargen är en naturlig del av den nordiska faunan, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden