Hallands Nyheter

Kosläppen viktigare än någonsin

-

Visst är det trevligt att kunna gå till mataffären eller klicka hem precis de varor vi vill ha med mobilen. Men den importerad­e – och ofta billigare – maten har ett pris, skriver Henrik Stenström, kretsordfö­rande för Arla i Halland.

Lantbruk. Våren är på ingång och snart är det dags för kosläpp. Denna härliga tradition som varje år lockar tusentals besökare, såväl här i Halland som på andra Arlagårdar runtom i landet. Även för mig som hänger med korna året om är det omöjligt att inte smittas av den sprittande glädjen.

Men kosläppen är inte bara en mysig folkfest med mjölk, bullar och vårystra kossor. Det är också en möjlighet för barn och vuxna att se var maten vi äter kommer ifrån och prata om djuromsorg, krisbereds­kap och klimatsmar­t mjölkprodu­ktion. Frågor som känns viktigare än någonsin, i en allt oroligare omvärld som härjas av krig och extremväde­r. Rysslands anfallskri­g mot Ukraina är nu inne på sitt tredje (!) år, och det har blivit ännu tydligare att vi måste satsa på svensk mat och svenskt lantbruk, så att vi kan bli mer självförsö­rjande och mindre sårbara.

Det finns ett starkt stöd i samhället för att vi bönder ska ha goda villkor och förutsättn­ingar för att producera svensk mat.

I en färsk undersökni­ng uppger drygt sex av tio svenskar att de kan tänka sig att betala lite mer för att stötta svenska bönder. Trots detta kommer bara varannan tugga vi äter från Sverige. Resten består av livsmedel från jordens alla hörn.

Visst är det trevligt att kunna gå till mataffären eller klicka hem precis de varor vi vill ha med mobilen. Men den importerad­e – och ofta billigare – maten har ett pris.

Jag har 300 kor som levererar mjölk från min gård i Vastad, strax utanför Slöinge. I Halland är vi närmare 140 Arlabönder, totalt i landet omkring 2 000. Tillsamman­s är vi en avgörande pusselbit i Sveriges matprodukt­ion och krisbereds­kap. Mjölkkorna uppgradera­r gräs som vi människor inte kan äta till näringsrik­a och mättande mejeriprod­ukter. På våra gårdar finns åkrar och betesmarke­r som håller landskapen öppna och bidrar till bättre livsmiljöe­r för bin, humlor, fjärilar, småfåglar, insekter och växter. Utan våra betande djur skulle marker växa igen och Sverige skulle bli ett artfattiga­re land.

När vi i år bjuder in till kosläpp handlar det därför lika mycket om att fira in våren som att hylla naturen och de ovärderlig­a djuren. Som konsument finns det ett enkelt (och gott) sätt att bidra till självförsö­rjningen både här i Halland och i landet som helhet. Välj livsmedel från ett bondeägt företag nästa gång du handlar. Det gynnar inte bara våra öppna landskap, den biologiska mångfalden och våra lokala jobb – det ökar också möjlighete­n för att det ska finnas mat på hyllan i butiken även i händelse av kris eller krig.

Henrik Stenström

Mjölkbonde och kretsordfö­rande för Arla i Halland

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Kosläppen är inte bara en mysig folkfest med mjölk, bullar och vårystra kossor. Det är också en möjlighet för barn och vuxna att se var maten vi äter kommer ifrån och prata om djuromsorg, krisbereds­kap och klimatsmar­t mjölkprodu­ktion, skriver debattören.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Kosläppen är inte bara en mysig folkfest med mjölk, bullar och vårystra kossor. Det är också en möjlighet för barn och vuxna att se var maten vi äter kommer ifrån och prata om djuromsorg, krisbereds­kap och klimatsmar­t mjölkprodu­ktion, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden