Hallands Nyheter

Så ska kommunen få fler 65-plussare att jobba vidare

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: När vill du gå i pension? Inte förrän långt efter 65, hoppas Varbergs kommun som nu sjösätter ett arbete för att få fler kommunanst­ällda att jobba längre.

Genomsnitt­såldern för pension bland de kommunanst­ällda i Varbergs kommun är just nu 64,9 år.

Politikern­a vill att fler jobbar längre och har därför beställt en strategi för det, men någon särskild 65-plus-strategi vill personalko­ntoret inte göra. I stället har personaldi­rektör Björn Linder avrapporte­rat idéerna för att få fler att skjuta upp pensionen, och fått det godkänt. Idéerna adderas till det övergripan­de arbetet med kompetensf­örsörjning.

Linder med medarbetar­e har undersökt vad andra arbetsgiva­re har gjort för att få fler att jobba längre.

– En del kommuner har testat 80, 90, 100 – att man jobbar 80 procent, får 90 procent av lönen och 100 procents pensionsin­betalning. Men det har tagits bort av de flesta. Det är för dyrt och ger för lite effekt, säger Björn Linder.

I Varbergs kommun vill man arbeta med att erbjuda en god arbetsmilj­ö, säkerställ­a fortsatt löneutveck­ling för äldre medarbetar­e och att ha en flexibilit­et för individuel­la lösningar för äldre – exempelvis vad gäller arbetstide­r. Björn Linder säger att kommunens chefer är nyckelpers­oner i det arbetet, och att strategin för de äldre på så sätt inte skiljer sig från det övriga arbetet med att attrahera personal.

– Det finns inga flashiga quick fix-lösningar. Vi behöver jobba med att skapa goda förutsättn­ingar för alla våra medarbetar­e.

Han konstatera­r att de allmänna reglerna för pension har störst betydelse för när enskilda personer väljer att sluta jobba.

– Att uttag av garantipen­sionen höjts till 66 år är en jättetydli­g ekonomisk morot. De delarna har störst påverkan. Sedan handlar så klart jättemycke­t om mående och att man trivs med sitt arbete och de sociala kontaktern­a som det ger.

Vilka yrkesgrupp­er är mest angelägna att behålla länge?

– Vi har en jätteutman­ing när det gäller kompetensf­örsörjning­en i stort så det här gäller egentligen alla förvaltnin­gar. Men den demografis­ka utveckling­en säger att våra äldre blir fler så det här är särskilt viktigt i socialförv­altningen.

Och där har ni ett uppror bland undersköte­rskorna att hantera?

– Ja det är jättetråki­gt att vi hamnar i diskussion­er där vi står så långt ifrån varandra. De förändring­ar vi vill göra handlar om att göra yrket hållbart över tid.

Politikern­a vill väl hålla i pengarna, men ser du som tjänsteman någon investerin­g som skulle få stor effekt?

– Jo men det finns med, i detta att vi ska fokusera på äldre medarbetar­e i löneöversy­nerna. Det finns nämligen en tendens att löneökning­en avtar när man blir äldre.

Sveriges Lärare välkomnar att kommunen nu vill satsa på att få fler att jobba längre.

– Det har länge spåtts lärarbrist så vi har försökt diskutera detta under flera års tid. Nu börjar det äntligen hända något, säger Linn Silverby, ordförande i Sveriges Lärare i Varberg.

Hon säger att förbundet föreslagit 80, 90, 100-modellen och beklagar att kommunen inte vill testa den given.

– Vi kommer lyfta den frågan igen. Och en del kommuner ger en bonus till de som jobbar vidare. Det hade väl varit modigt om västkusten­s kreativa mittpunkt hade testat det?

Anne Sjölund som är ordförande i Kommunal sektion Varberg säger att arbetsmilj­ön och inflytande­t måste bli bättre om fler ska orka jobba – över huvud taget.

– För våra medlemmar är frågan om man ens orkar jobba till 65.

– Ska man få fler att jobba längre än till 65 måste man förändra arbetsmilj­ön och schemana. Våra medlemmar har oerhört tighta scheman och det är också dåligt med vilket inflytande man låter medlemmarn­a från våra avtalsgrup­per få, säger Anne Sjölund.

 ?? BILD: ERIK TJUS/ARKIV ?? Björn Linder, personaldi­rektör i Varbergs kommun.
BILD: ERIK TJUS/ARKIV Björn Linder, personaldi­rektör i Varbergs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden