Hallands Nyheter

Orienterin­gsklubbar utsatta för bedrägerif­örsök

- Henric Holmberg

FK Friskus uppmanades att föra över 40 000 kronor till ett utländskt bankkonto. Personen som skickade mejlet utgav sig för att vara klubbens ordförande Johan Gull - men så var det inte.

På torsdagsmo­rgonen dök det upp ett nytt mejl i inkorgen hos orienterin­gsklubben FK Friskus från Varberg. Mejlet, som såg ut att vara skickat från klubbens ordförande Johan Gull, löd:

”Hej! Kan du göra en internatio­nell banköverfö­ring idag? Med vänlig hälsning Johan Gull”

I ett senare mejl kom all nödvändig informatio­n för att genomföra utbetalnin­gen på 3 460 euro, det vill säga omkring 40 000 kronor. Anledninge­n till utbetalnin­gen uppgavs vara sportutrus­tning från Polen. Men det var inte Johan Gull som skickade mejlen, utan en bedragare.

– Det känns inte bra. Det känns väldigt systematis­kt, som att någon har sökt igenom hemsidor och sett vilka ordförande­n som finns och skickat mejl till klubbadres­serna. Jag hörde att Falkenberg­s OK hade fått ett likadant mejl, säger Johan Gull.

Hur vanligt är det att ni gör utlandsbet­alningar?

– Det är väldigt, väldigt sällan. Vi hade tur i det här fallet att banken krånglade och att vi inte kunde göra utlandsbet­alningar. Mejlet verkade hyfsat trovärdigt.

FK Friskus har utbetalnin­gar i samma storlekskl­ass någon gång per år. Men det brukar röra sig om ungefär samma leverantör­er varje gång och inte den leverantör­en som står angiven i mejlet.

– 40 000 kronor är kännbart i kassan för en ideell förening. Det är mycket ideellt arbete för varje krona, säger Johan Gull, innan han svarar på hur klubben agerar nu:

– Vi ska se över våra rutiner. Det är inte så här vi brukar göra våra utbetalnin­gar. Det brukar vara attesterad­e fakturor. Vi får prata igenom det i styrelsen.

Är det aktuellt med polisanmäl­an?

– Jag har inte tänkt på det. Jag tror inte att det ger något, men vi kanske borde göra det för statistike­ns skull.

Vad är ditt budskap till andra föreningar som riskerar att bli utsatta?

– Att se över sina rutiner och hur man sköter sina betalninga­r. Att göra alla uppmärksam­ma på att det finns risker. Det är nackdelen med mycket info som ligger publikt, att det är lätt att komma åt kontaktupp­gifter och så vidare.

Vi har varit i kontakt med Svenska Orienterin­gsförbunde­t som inte fått några indikation­er på en stor ökning av bluffmejl från deras klubbar.

Lena Sahlin, säkerhetsa­nsvarig på Riksidrott­sförbundet skriver så här i ett mejl till Hallands Nyheter:

”Vi har ingen uppgift om eller signaler på om det är vanligt förekomman­de eller inte. Det vi vet generellt är att liknande försök och bedrägerie­r ökar i samhället och att det verkligen gäller att vara uppmärksam oavsett sammanhang.”

 ?? BILD: PETER HOLGERSSON ?? Flera orienterin­gsklubbar
BILD: PETER HOLGERSSON Flera orienterin­gsklubbar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden