Hallands Nyheter

Phil Foden kan bli säsongens spelare i Premier League

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Efter Champions Leagueuttå­get mot Real Madrid riktar Manchester City fokus på att erövra den inhemska dubbeln. 23-årige Phil Foden har under säsongen tagit nästa steg och fått en allt större roll i Pep Guardiolas Manchester City. Med 23 mål och 10 assist har ”Stockports Iniesta” visat att han nu är redo för att vara en centralfig­ur i City.

Phil Foden har aldrig varit bättre. Lokalprodu­kten från Stockport, i Greater Manchester-området, har varit en viktig spelare för Manchester City i flera år, men den här säsongen har 23-åringen tagit nästa kliv och axlat ett ännu större ansvar. När Kevin De Bruyne haft skadebekym­mer och Erling Haaland, som förvisso är Citys främste målskytt, inte varit fullt lika ostoppbar som under debutsäson­gen har Foden greppat chansen och slutligen vuxit ut till den centralfig­ur som Pep Guardiola alltid förutspått.

– Nu är jag på den nivån att jag känner mig som en nyckelspel­are i laget. Jag känner mig väldigt bekväm i den rollen, säger Foden till Daily Mail.

Foden har gjort fler poäng, och har fler spelminute­r än någon gång under karriären. 23-åringen står noterad för 23 mål och 10 assist och Foden tillhör favoritern­a till att utses till säsongens bästa spelare i Premier League.

– Jag hoppas jag är med i konversati­onen. Jag ska inte ljuga, jag vill vara en av Premier Leagues bästa spelare den här säsongen och jag tycker jag har förmågan som krävs, säger Foden.

Phil Foden växte upp som Citysuppor­ter sedan barnsben och har vandrat hela vägen genom Manchester Citys akademi. Han skrevs in i klubbens ungdomsver­ksamhet redan som fyraåring och visade genom hela ungdomsåre­n att han var en fotbollsta­lang utöver det vanliga.

– Min historia är trevlig, eller hur? Alla åldersgrup­per, säger Foden och fortsätter:

– Nu vill jag vara en förebild för den här akademin och alla unga barn i området. Jag säger till dem att aldrig sluta älska fotboll. Så länge du älskar sporten kommer du aldrig vara rädd för att arbeta hårt.

2017 fick Foden sitt genombrott på den stora fotbollssc­enen. Han blev utsedd till turneringe­ns spelare när England – med spelare som Jadon Sancho, Morgan Gibbs-white, Callum Hudson-odoi, Marc Guehi och Conor Gallagher – vann guld i U17-VM. Samma år debuterade han för City och var del i laget när Guardiola vann sin första ligatitel i England. Dåvarande lagkaptene­n Vincent Kompany försökte få med Foden titelfiran­det, men 17-åringen tvingades vänligt tacka nej – han skulle nämligen ut och fiska, hans stora passion utanför fotbollen, med sin far.

När Fodens fotbollsfö­rebild, David Silva, meddelade att han skulle lämna City efter ett framgångsr­ikt och titeltätt decennium i klubben tvekade Guardiola inte på att lägga sin tillit i den då 19-årige Fodens händer.

– Vi litar på Phil. När David Silva lämnar vet vi exakt vem vår nye

BILD: KIN CHEUNG magiker kommer bli, sa Guardiola då.

Foden har spelat allt från falsk nia till wingback under Guardiola. Han föredrar själv den centrala rollen bakom anfallaren, men har ofta sin utgångspos­ition på någon av kanterna. Genom åren har Guardiola ofta påtalat att Foden behöver behärska förmågan att kontroller­a rytmen i matchbilde­r och inte alltid utföra varje aktion i högsta möjliga tempo för att ta nästa kliv och göra den centrala ”Silva-rollen” till sin.

Den här säsongen har Foden mognat ytterligar­e. Han är mer välrundad, men samtidigt både spetsigare och mer avgörande än någonsin tidigare.

Under sina sex seniorår, där han symboliser­at den lokala förankring­en i Pep Guardiolas stjärnfyll­da titelmaski­n, har Foden vunnit allt. Fem Premier League-titlar, två Fa-cuper, fyra Ligacuptit­lar och så fjolårets trippelsäs­ong, som kulminerad­e med Citys första Champions League-titel.

Säsongen går mot sitt slut, men för Phil Foden återstår mycket fotboll innan det är dags för sommarledi­ghet. Under de avslutande veckorna ska han försöka leda sitt Manchester City till en fjärde Premier League-titel i följd, i knallhård titelstrid med Arsenal och Liverpool, samt ännu en Fa-cuptitel. Därefter väntar EM i Tyskland med ett guldtörsta­nde England, där Foden förväntas bli en av nyckelkugg­arna i Gareth Southgates landslag.

Helgens matcher (i urval)

Premier league (England & Wales)

West Ham–liverpool Fulham–crystal Palace Manchester United–burnley Newcastle–sheffield United Wolves–luton Town Everton–brentford

Aston villa–chelsea

La Liga (Spanien)

Las-palmas–girona Almería–getafe

Depotivo Alavés–celta de Vigo Atletico Madrid–athletic Bilbao

Bundesliga (Tyskland)

Bayern München–eintracht Frankfurt Freiburg–wolfsburg Augsburg–werder Bremen Bayer Leverkusen–vfb Stuttgart

Serie A (Italien)

Lecce–monza Juventus–milan Lazio–hellas Verona

Championsh­ip (England & Wales)

Blackburn Rovers–coventry City Hull City–ipswich Town

Premier league (England & Wales)

Bournemout­h–brigton & Hove Nottingham Forrest–manchester City

La Liga (Spanien)

Cádiz–mallorca Granada–osasuna Villareal–rayo Vallecano

Real Betis–sevilla

Bundesliga (Tyskland)

Borussia Mönchengla­dbach–union Berlin Mainz–köln

Darmstadt 98–Heidenheim

Serie A (Italien)

Inter–torino Bologna–udinese Atalanta–empoli Napoli–roma Fiorentina–sassuolo

FA Women's Super League (England)

Everton–arsenal

Tottenham Hotspur–brigton & Hove Bristol Academy–manchester City

Premier League (Skottland)

St. Mirren–glasgow Rangers Dundee–celtic Glasgow

Dd-system 6 rader

DD-1: 3, 12 DD-2: 10, 13, 14

 ?? ?? Phil Fodens säsong har varit magnifik.
Phil Fodens säsong har varit magnifik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden