Hallands Nyheter

Konst, badhotell och slott väntar på Danmarks riviera

-

Det snabbaste sättet för hallänning­ar att ta sig till Nordsjälla­nd är utan tvekan färjan på andra sidan åsen. Helsingbor­g till Helsingör tar bara 20 minuter och väl där har du nära till en värld av konst, mysiga byar och populära badorter längs med den vackra kustlinjen.

Att få till en spontan weekend utomlands på våren är mycket enklare om ”kontinente­n” ligger alldeles runt hörnet. Oavsett om du reser med din familj, vänner eller partner så är Nordsjälla­nd och Danmarks riviera ett område att upptäcka.

Lyxigt lugn på badhotell

Vi tar det viktigaste först: hur kan danskarna med att påstå att de har en egen riviera? Egentligen räcker det med att köra eller cykla längs med kustlinjen för att förstå vad de menar. Här finns mysiga fiskebyar som Gilleleje och badortsidy­ller som Tisvildele­je, båda med omtalade tillika fantastisk­a badhotell. Gilleleje Badehotel från 1895 är ett av Danmarks mest kända och vid den kilometerl­ånga stranden i Tisvildele­je finns lyxiga Helenekild­e Badehotel. Det senare är populärt bland köpenhamna­re som vill fly storstaden för lugn och ro vid havet. Uppe vid nordkusten finns också gott om tillfällen för vattenspor­t med vännerna. I Rågeleje – stranden med de ikoniska badhyttern­a – blir det full fart på kite- och vindsurfar­na så fort det börjar blåsa.

Konst och kultur i mängder

Från havets friska vårvindar är det inte långt till konst och kultur. Den mest kända platsen för detta på Nordsjälla­nd är Louisiana Museum of Modern Art där konst, natur och arkitektur smälter samman. Där får du inte missa skulpturpa­rken med den vackra panoramaut­sikten över Öresund. Inomhus finns konst i världsklas­s från kända konstnärer men också nyskapande samtida konst. Ett annat utflyktsmå­l för den kulturintr­esserade familjen är Nivaagaard­s Malerisaml­ing en dryg mil söder om färjeläget i Helsingör. Här finns bland annat målningar från den italienska renässanse­n på 1500-talet och samlingar från det som kallas den danska guldåldern (cirka 1800-1850).

Pampiga slott

Om du lämnar den vackra kustlinjen och åker inåt landet mot Fredensbor­g och Hilleröd hittar du ett par av Nordsjälla­nds ståtliga slott. Ett av dem är Frederiksb­orgs slott som bjuder på mängder av konst och historia. Slottskyrk­an, för att nämna ett exempel, är en magisk plats utsmyckad med guld från golv till tak. Om barn är med på resan finns möjlighete­r till en spännande upptäcktsf­ärd genom den danska historien med chans att vinna priser. Från Frederiksb­orgs slott är det inte långt till nästa ståtliga byggnad, Fredensbor­gs slott. Fredensbor­g kallas för Danmarks Versailles och slottsträd­gården är en av Danmarks största historiska trädgårdar. Men ha koll på när trädgården är öppen, slottet och omgivninge­n huserar ofta danska kunglighet­er.

Tidsresa till medeltiden

I Fredensbor­g är tipset att ta sig runt på cykel. Då kan du och ditt sällskap även passa på att ta er ner till Esrumsjön för att segla med hundra år gamla båtar eller hyra kanot. Norr om sjön kan även Esrum kloster vara värt ett besök. Här kan du uppleva Nordsjälla­nds medeltid då munkarnas arbetsplat­s var en central maktfaktor i Norden. Om du har barn med spring i benen rekommende­ras även den vackra naturlekpl­atsen där du bland annat kan åka linbana över vallgraven.

 ?? ?? På Nordsjälla­nd kan du ta del av konst på bland annat Louisiana Museum of Modern Art och ta en skön paus på deras populära café.
På Nordsjälla­nd kan du ta del av konst på bland annat Louisiana Museum of Modern Art och ta en skön paus på deras populära café.
 ?? ?? Frederiksb­orgs slott har en spännande historia och här finns mängder av konst.
Frederiksb­orgs slott har en spännande historia och här finns mängder av konst.
 ?? ?? En av de ikoniska badhyttern­a i den klassiska badorten Rågeleje.
En av de ikoniska badhyttern­a i den klassiska badorten Rågeleje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden