Hallandsposten (Late Edition)

Vidar är redo för sin Os-debut

Under de två senaste månaderna har hinderlöpa­ren Vidar Johansson sänkt sitt personliga rekord med 25 sekunder. Det är mer än ett halvt varv på löparbanan. Det gör också att 3 000 meter hinder-löparen från Halmstad numera drömmer om en Os-final där allt ka

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Efter ett rafflande kval fixade Halmstadlö­paren Vidar Johansson Os-biljetten i de sista skälvande timmarna innan truppen spikades. Han kommer till Tokyo med ett putsat personbäst­a med 25 sekunder.

Han kvalade in till OS under de absolut sista timmarna innan truppen skulle spikas.

Men formen har gått spikrakt uppåt för Halmstadlö­paren Vidar Johansson.

– Jag har tagit ett stort kliv från föregående sommarsäso­ng. Jag har känt att träningen har flutit på och att det har lossnat rejält och att kontinuite­ten har varit bra, säger han.

24-årige Vidar Johansson bor numera i Göteborg och tävlar för Sävedalen. Tidigare under året kvalade han in till sitt första seniormäst­erskap när han fick en plats på 3 000 meter slätt under inomhus-em.

– Där någonstans kände jag att det började lossna och ge resultat. Kvalgränse­n till OS på 3 000 meter hinder låg väldigt långt borta men det fanns ändå något där som gjorde att jag började fundera i de banorna, säger Johansson och fortsätter:

– De sista månaderna har varit helt galna där jag lopp efter lopp har betat av sekunder efter sekunder. I första loppet satte jag personligt rekord med 19 sekunder. Det är ett halvt varv på löparbanan.

Johansson trodde att han kanske hade 8.30 i kroppen. Det fanns mer än så.

– Första loppet i slutet av maj gjorde jag 8.24, två och en halv sekund över Os-kvalgränse­n. Då hade jag satt 8.35 som mål vilket hade inneburit personligt rekord med några sekunder, berättar han.

– Men det lossnade under loppet och min tränare skrek att det gick snabbare och snabbare och att det fanns krafter kvar. Det var helt galet.

Med tanke på känslan i kroppen och tiden i det första loppet, blev det snarare en besvikelse för Johansson när han sprang in på exakt samma tid, 8.24, i det efterfölja­nde loppet.

– Från att ha varit hur exalterad som helst efter första loppet blev jag snarare besviken och kände att det inte var vad jag ville när tiden blev den samma i loppet efter, säger han.

Men i den sista tävlingen innan Os-truppen spikades lyckades Halmstadlö­paren ta sig under kvaltiden – med råge.

Kvaltiden på 8.22 slaktades och Johansson sprang över mållinjen på 8.18.

– Det var helt galet. Det tog ett tag att första vad man hade ställt till med och fort jag hade sprungit. Det var ju sådana tider som man har sett giganterna göra på tv. Det var jättehäfti­gt, säger han om loppet.

Vidar Johansson belönades med en plats i Os-truppen i friidrott, en och en halv timme innan Os-nominering­en stängde.

– Det var ju ett pressat läge och sista chansen att ta sig till OS. För mig var det en drivkraft som gjorde att jag verkligen kunde ta ut det absolut sista ur kroppen, säger han.

” Det är så att man får nypa sig lite i armen.

– Alla reagerar olika på pressen och jag har också schabblat bort chanser tidigare, men denna gången kände jag att jag skulle lösa det och trodde på mig själv. Det är en slags hatkärlek att veta att man ska in och plåga sig både mentalt och fysiskt och att det krävs en uttömning av kroppen för att lyckas.

Med Os-platsen fixad har Johansson vågat att sätta upp en realistisk dröm under sitt första olympiska spel.

– Jag kan inte vara nöjd med att bara ha tagit mig till ett OS utan jag behöver sätta upp nya mål. Jag vill till en final och jag och min tränare har en tydlig taktisk plan för hur jag ska positioner­a mig i loppen och

så vidare, säger han och utvecklar:

– Jag vill ligga med i tätklungan och känna vittring hela tiden.

Det blir en helt annan mental inställnin­g om man känner att man kan vara med i täten. Jag vill hellre tampas man mot man än att jaga tider. För mig handlar det mer om att slå de andra i loppet och det är det jag tycker är roligast och då går det oftast snabbare också.

Är du en bra taktiker?

– Jag tycker att jag är en bra taktiker. Det kommer väl lite med rutinen och ju äldre man blir. Jag tycker att jag springer som bäst när det är mästerskap och det gäller mycket. Det är lite rävspel och det handlar mycket om att kunna tempoväxla och att ha en snabb finish.

Hur tacklar man beskedet att man får åka till sitt allra första olympiska spel?

– För många har OS varit ett mål under många år. För mig var det först under de två senaste månaderna som jag har tänkt att ”okej, jag kanske kan komma till OS, vad coolt”. Det var en helt surrealist­isk

upplevelse och ren bonus för mig

eftersom OS skulle ha gått förra året egentligen och då var jag inte

i närheten av dessa tiderna, säger

Johansson.

Tog det tid att smälta?

– Ja, det gjorde det. Det är en process innan man hinner landa i det. Det tog några dagar innan jag tillät mig själv att sätta mig ner och fundera på vad som egentligen hade hänt, säger han.

– Jag vet att jag fortfarand­e blir bättre och bättre för varje pass jag gör. Hela upplevelse­n är så häftig. Jag ska springa mot världens bästa idrottare i grenen jag utövar och samtidigt är jag där och vet att jag också är bra och kan slå de flesta.

Vet du vad du har gett dig in på?

– Nej, inte alls, säger Johansson med ett skratt.

– Jag kommer att njuta av upplevelse­n men jag vill också prestera. Men det är så att man får nypa sig lite i armen.

Vidar Johansson är med OS i Tokyo via framtidskr­iteriet. Det innebär att han ska vara med och se och lära för framtida olympiska spel.

– Det är tre år till nästa OS som går i Paris och det är där jag hoppas och tror att jag ska vara ännu bättre och kunna vara med och fajtas på riktigt. Nu tror jag att det är elva sekunder upp till den bästa tiden i år, säger han.

Men med dina mått mätt är det ju ingenting, eller hur?

– Nej, exakt, säger Johansson och skrattar.

 ??  ??
 ??  ?? Halmstadlö­paren Vidar Johansson ställer sig som debutant på startlinje­n i OS i grenen 3 000 meter hinder och siktar på en finalplats.
Halmstadlö­paren Vidar Johansson ställer sig som debutant på startlinje­n i OS i grenen 3 000 meter hinder och siktar på en finalplats.
 ?? Bild: Anders Andersson ??
Bild: Anders Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden