Hallandsposten (Late Edition)

Ingen ökning av skräp vid havet – än

- Emily Hellichius Georgsson

Halmstad: Trots en midsommarh­elg med högsommarv­ärme sticker nedskräpni­ngen vid havet inte ut mot tidigare år. Men under veckorna det är högsäsong för turismen förväntas nedskräpni­ngen öka.

Fler soptunnor på rätt plats är en förutsättn­ing för minskad nedskräpni­ng, menar kommunen. Trots en midsommarh­elg med strålande sol har det än så länge inte varit någon ökad nedskräpni­ng vid havet.

– Vid havet har det generellt varit ganska normalt. I stan har vi dock märkt en ökning från i fjol när det kommer till nedskräpni­ng, säger Patrik Cederleuf från Halmstad kommun.

Ökningen från 2021 kan bero på att fler människor rör sig på stan nu än under pandemiåre­n.

– Vi kan inte se att nedskräpni­ngen ökat om man jämför med innan corona. Det är snarare en förbättrin­g tack vare att vi fått bättre och smartare soptunnor, säger Patrik Cederleuf.

Under högsäsongs­veckorna väntar Halmstads kommun att nedskräpni­ngen kommer öka. Inte minst i Tylösand.

– Det har inte varit någon panik än så länge. Samtidigt upplever vår kustservic­e att högsäsonge­n inte riktigt dragit igång än med turister. Då brukar nedskräpni­ngen öka, säger Patrik Cederleuf.

Tylösand är under somrarna extra utsatt för nedskräpni­ng. Speciellt under soliga dagar och sena konsertkvä­llar.

– Generellt blir det mer nedskräpni­ng på de stränder där det är mer folk, säger Patrik Cederleuf och fortsätter:

– Vi måste se till att soptunnorn­a inte står fulla eller öppna, så fåglarna kan lyfta ut skräp. Sedan måste vi alla hjälpa till att hålla rent i vårt samhälle. Det finns många som är duktiga på att plocka skräp vid kusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden