Hallandsposten (Late Edition)

Inget bevattning­sförbud i sikte – för andra året i rad

- BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV

Halland: Sol, bad – och bevattning­sförbud. Det är vad som har känneteckn­at de senaste somrarna i de södra delarna av Halland. Men i nuläget ser det ut att kunna bli en andra raka sommar utan bevattning­sförbud, något som inte hör till vanlighete­rna.

– Det har inte hänt under min tid på LBVA, säger produktion­schefen Mattias Hultin.

Nu är sommaren i gång på riktigt och med den är vattenförb­rukningen som högst. Pooler behöver fyllas, folk badar och duschar oftare och för att hålla gräsmattan grön behövs ofta en extra skjuts med vatten utöver det som nederbörde­n bidrar med.

SMHI har sedan tidigare utfärdat en varning om att det kan bli vattenbris­t i Halland på grund av låga vattennivå­er i de mindre magasinen. I Halmstad och Laholm ser man dock ut att klara sig väl.

Mattias Hultin är produktion­schef på Laholmsbuk­tens VA och beskriver nivån på deras vattentäkt­er som normala.

– Det börjar sjunka neråt men det gör det alltid under sommaren. Vi är inte särskilt oroliga för våra vattentäkt­er, säger han och berättar att det lite svalare vädret gjort att även vattenprod­uktionen ligger på en bra nivå.

– Vi har inga nära planer på något bevattning­sförbud men det kan snabbt ändras om förbruknin­gen ökar. Men det känns som att våra invånare och kunder tänker vattensmar­t och använder vattnet på ett hållbart sätt.

Inför midsommar så uttryckte Mattias Hultin en viss oro över att det varma vädret skulle leda till en väldigt hög förbruknin­g. Det behövde han dock inte vara. Trots den höga temperatur­en berättar Hultin att det varit betydligt högre förbruknin­g tidigare midsommarh­elger, även när vädret varit sämre.

– Vi såg en ökning av förbruknin­gen över midsommar men det ser vi alltid när det blir extremt fint väder. Efter midsommar så lugnade det ner sig igen, säger Mattias Hultin.

Om det svalare vädret håller i sig så kan invånarna i södra Halland se fram emot en sommar helt utan bevattning­sförbud – för andra året i rad.

– Det hoppas vi kunna klara, det har inte hänt sedan jag började på LBVA 2015. Vädret kommer att bli avgörande men fortsätter det se ut så här så finns det ingen risk för bevattning­sförbud, säger Mattias Hultin och fortsätter:

– Vi vill givetvis ha lite varmare och finare väder för turisterna­s skull men vi måste fortsätta använda

 ?? ?? Just nu ser det ut som att södra Halland för andra sommaren i rad kan slippa bevattning­sförbud.
Just nu ser det ut som att södra Halland för andra sommaren i rad kan slippa bevattning­sförbud.
 ?? ?? LBVA:s produktion­schef Mattias Hultin hoppas kunna klara sommaren utan bevattning­sförbud.
LBVA:s produktion­schef Mattias Hultin hoppas kunna klara sommaren utan bevattning­sförbud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden