Hallandsposten (Late Edition)

Årets sista supermåne är här

- ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Amanda Alvarsson

Passa på att titta upp mot natthimlen. Superfullm­ånen gör sin sista spektakulä­ra uppvisning för i år, ovanför delar av Götaland och Svealand. Norrlännin­garna är dessvärre inte inbjudna – på grund av vädret.

Månen kan uppfattas som särskilt hänförande på onsdagsnat­ten – om man befinner sig någonstans mellan Malmö och Mora.

Företeelse­n inträffar mellan halv nio på onsdagskvä­llen och ett-tiden på natten till torsdag och innebär att månen ser större ut och lyser starkare på natthimlen än normalt.

– Ute över Gotland ser det ut att dröja kvar en del moln och lokala skurar, och det kan det göra främst i östra delarna av Götaland och Svealand

också. Annars tänker jag att om den ändå är på väg upp, att man ser månen över horisonten. Det beror lite på väderstrec­k, säger Sofia Söderberg, jourhavand­e meteorolog på SMHI.

Supermånen ser som störst ut nära horisonten. Från jorden sett är storlekssk­illnaden mellan en supermåne och dess motsats, en micromåne, cirka 14 procent. Supermånen lyser också 30 procent starkare.

Men det är inget som människor som befinner sig norr om Mora kommer att märka av.

– Norrut över nordvästra Svealand, alltså Dalarna och norrut, är det rätt mycket moln och regn och skurar. Kanske att det finns någon liten lucka uppe i allra nordligast­e Norrland i Tornedalen men det är också lite osäkert.

Fenomenet handlar om en fullmåne som sammanfall­er med att himlakropp­en träffar den punkt i sin omloppsban­a som är närmast jorden.

I år har natthimlen lysts upp av supermånen två gånger, en i mitten på juni och så nu, den 13 juli. Men uppvisning­en kan förekomma mer än två gånger per år, enligt Göran Östlin, professor i astronomi på Stockholms universite­t.

– Det har att göra med hur man definierar.

Tittar man på de fullmånar som kommer att inträffa under ett år så finns det alltid en av dem som kommer att vara närmast jorden. Vissa menar att den månen är det som kallas för supermåne.

– Eller så säger man att de fullmånar som inträffar inom tio procent av närmast möjliga avstånd, kallar vi för supermånar. Det är det man har haft som definition nu och då kan det hända att det blir mer än två per år.

Ska du gå ut och kika på månen?

– Det kanske jag gör, eller jag är upptagen förresten. Men har man inget annat för sig och det är klart väder så, visst tycker jag att man kan göra det.

Missar man mot förmodan chansen att bli hänförd av supermånen­s sista uppträdand­e för i år får man dessvärre vänta ett tag till nästa gång. Det är inte förrän i augusti 2023 som den stora, superlysan­de månen går upp över horisonten igen.

 ?? ?? Supermåne mellan bostadshus i Malmö 2018.
Supermåne mellan bostadshus i Malmö 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden